Варенето на паста не е мозъчна хирургия, но все пак има правила

Въпреки, че не иска особена философия, варенето на паста има някои дребни тънкости, които може да не знаете. Може да ви се е случвало да превърнете тенджера фусили в лепкава маса, подобна на лепило за тапети. Ето как да избегнете грешките:

1. Прясната паста е по-добра

Да, вярно е, че доста неща са по-добри в прясно състояние, но пастата не е сред тях и слава богу - цената й гони тази на телешкия стек. Прясната паста не е по-добра от сухата, просто е различна. Прясната паста има копринена, по-мека текстура, и трябва да се използва към сосове, които я допълват. Очевидно имате нужда от прясна паста, за да приготвите равиоли или тортелини. Добра е също за лазаня, защото не е нужно да се вари предварително, но във всички останали случаи използвайте пакет сухи спагети.

Ne hvarlyayte spageti po stenata za da proverite dali sa gotovi

2. Олио във водата

Не добавяйте олио (или зехтин) във водата, в която варите пастата. Това само ще я направи по-хлъзгава, и сосът няма да се задържа добре върху нея.

3. Отцеждате старателно

Не изцеждайте и последните капки вода от варенето. Малко от водата, в която пастата е варена, обикновено подобрява консистенцията на соса, а понякога дори ще искате да добавите повечко.

4. Изплакнете пастата

Не, недейте! Освен ако не планирате да използвате пастата за студена салата, не я изплаквайте. (Ако ще я добавяте в салата, е добра идея да я изплакнете набързо под студена вода, за да премахнете остатъците от нишесте, които я правят гумена, и след това да я разбъркате с малко зехин, за да й попречите да залепва.)

5. Водата трябва да ври силно.

Не мислете, че трябва да варите пастата в много силно вряща вода през цялото време. Всъщност един добър метод за варене е да кипнете водата, да добавите пастата, да кипнете отново и да намалите огъня до къкрене. Пастата ще се свари за същото време и до същата степен, както ако водата ври силно.

Проверено е!

Pasta

6. Ако залепне за стената, е готова.

Не хвърляйте спагети към стената, за да проверите дали са сварени. Това не е добър индикатор и само ще трябва да чистите стената си. Най-добрата проверка е да спазвате времето за варене, указано на опаковката, и просто да хапнете едно парченце.

7. Всички видове паста и сосове са взаимозаменяеми.

Повечето американци биха разбъркали заедно който и да е вид паста с някакъв буркан червен сос. Повечето италианци - никога. Определени видове паста искат конкретен вид сос. Тежестта, формата, и размера на пастата трябва да допълват соса.

Източник: Goodlife