Добрите маниери не са префърцунена измислица, а ясният разбираем език на уважението - не е зле да го владеем, даже да сме депутати, министри или новобогаташи

Хората сме социални същества и бързо научаваме правилата на поведение. Тедненция към забравянето им има при депутатите, министрите и бързо забогателите. Вероятно никоя от тези възможности не ви застрашава, но все пак да преговорим.

Не ходете на гости, без да предупредите

Не е хубаво, но ако вие сте домакинът, можете да си останете по халат и чехли. Има интересен анекдот за британска лейди, която при появата на неканени гости, винаги обувала обувки, слагала шапка и вземала чадър. Ако изненадата се окажела приятна, казвала: "Какъв късмет! Току-що се прибрах!", а ако не: "О, колко жалко, тъкмо излизах!"

Не си слагайте чантата на масата
Изключение прави малката чанта тип клъч. Голямата дамска чанта провесете на облегалката или оставете на пода, ако няма специално столче за целта. Ми да може да се нацапа, в противен случай ще изглеждате невъзпитани - изберете кое да бъде. Мъжката чанта винаги се оставя на пода.

Мъжът не носи дамска чанта
Колкото и да е тежка, дамската чанта няма работа на рамото на мъжа, пък бил той и най-големият кавалер.

Картонените торби с лого носим само на връщане от магазина
Във всеки друг случай изглеждат нелепо.

Моля почукай
От момента, в който детето се премести в отделна сатя, е редно да чукаме, когато влизаме. Ако искате то да зачита личното ви пространство, научете го на това.

Po kakvo da poznaem dzhentalmena
Джентълменът винаги е с излъскани обувки, за останалите е задължително

По международен стандрат общото количество украшения не бива да превишава 13
Като в раздел украшения попадат и ювелирно изработените копчета. Въпреки че е консервативен, етикетът също тъпри промени. Така например, отскоро диамантите могат да сеносят и през деня, стига да не са прекалено обемни.

Каня те...

Ако кажете на някого, че го каните на ресторант, това означава, че ще платите сметката. Не е нередно жена да покани делови партньор и да плати тя. Другият вариант: "Хайде да хапнем някъде" предполага, че ще си разделите сметката.

В асансьора
Пръв в асансьора влиза мъжът, а първи излиза този, който е най-близо до вратата.

Вашата диета си е ваша работа
Лош тон е на масата да обявите, че сте на диета. Така ще обидите усилията на домакините си. Трябва да похвалите ястията, дори да сте ги опитали едва-едва. Същото се отнася и за алкохола. Никой не е длъжен да знае защо не пиете. Вдигнете наздравица с всички и отпийте глътка, другото е проява на неуважение.

Ne pravete tova ako ne ste sami
Не е редно да се заровим в телефона или електронното устройство, ако не сме сами и водим разговор

Теми табу при светски разговор: политика, религия, здраве и пари
Ако ви зададат неуместен въпрос, например: "Колко струва тази невероятна огърлица, сигурно е скъпа?" Кажете, че ви е подарък.

Замеме мястото си в театъра, концертната или кинозалата с лице към седящите
Пръв минава мъжът.

А за финал ето и възгледите на актьора Джак Никълсън за добрия тон: "Много сериозно се отнасям към правилата на добрия тон. Как да се подаде чиния. Да не се крещи от едната стая към другата. Да не се отваря врата без да се почука. Дамите да минат първи. Всички тези безбройни правила правят живота по-лесен. Не можем да живеем в хронична война с родителите си - това е глупаво. Аз следя много стриктно за маниерите си. Това не е някаква абстракция. Това е ясният и разбираем от всички език на уважението."

Източник: Адме.ру