България систематично и постоянно превишава средноденонощните и средногодишните норми за фини прахови частици на територията на цялата страна

Днес Съдът на Европейския съюз публикува решението си по делото срещу България за нарушаване на Директива 2008/50 на ЕС относно качеството на атмосферния въздух.

Съдът намира България за виновна за систематично и постоянно превишаване на средноденонощните и средногодишните норми за фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на цялата страна, съобщиха от Грийнпийс.

България е нарушила европейското законодателство и с това, че в програмите за качество на въздуха в районите с наднормено замърсяване не са предвидени мерки за намаляване на замърсяването и съобразяване с нормите на ЕС във възможно най-кратък срок. Бъдещо бездействие на институциите по въпроса може да доведе до сериозни финансови санкции за страната ни.

Виж още: ЕК със сериозни критики към България за мръсния въздух и управлението на паркове

"Грийнпийс"-България от години се опитва да насочи вниманието на институциите и гражданското общество към лошото качество на въздуха в страната и смята, че решението на съда е напълно оправдано. 

Европейските норми за качество на атмосферния въздух са от изключителна важност и тяхното пренебрегване води до сериозни здравни последици като астма, заболявания на белите дробове, дихателните пътища и сърдечно-съдовата система. 

Според Световната здравна организация през 2012 г. в световен мащаб замърсяването на въздуха е причина за 3 милиона преждевременни смъртни случаи. В Европа те са 479 хил., от които 8634 в България, нареждайки страната на едно от водещите места в Европа.

Виж още: България е в Топ 20 на страните с най-мръсна околна среда (инфографика)

"Европейското законодателство за качество на атмосферния въздух е полезен инструмент, благодарение на който много европейски градове предприемат мерки и инициативи да се справят с лошото качеството на въздуха", коментира Теодора Стоянова, координатор на кампания "Климат и енергия" към "Грийнпийс"-България.

"Време е и българските градове да започнат прилагането на реално действащи мерки, които да доведат до подобряване качеството на въздуха и да осигурят на жителите си безопасна среда за живеене", допълва Теодора Стоянова. 

Като се има предвид двата основни източника на замърсители - трафика и отоплението на твърдо гориво, работещи мерки са например създаването на адекватни политики, които подкрепят развитието на велосипедния и обществения транспорт, замяната на остарели и неефективни горивни системи за битовото отопление.

Виж още: Витамин B - неочакваната защита срещу мръсния въздух