Ново изследване показва, че витамините от групата B могат да изиграят сериозна роля за защита на организма от замърсяването на въздуха

Един от най-големите екологични проблеми е замърсяването на въздуха. В глобален план всяка година от замърсяването загиват над 7 млн. души, като бройката ще се увеличава с всяка година, прогнозират учените.

Като всеки глобален проблем, и замърсяването изисква своите решения, които обаче са на ниво политика, управление на градовете, индустрия и т.н. Какво обаче можем да направи обикновеният човек, за да минимизира вредите от мръсния въздух. 

Първо по рода си изследване, проведено от международен екип от учени, показва, че решението на проблема може се крие във витамините от групата В, съобщава Би Би Си.

Виж още: България е в Топ 20 на страните с най-мръсна околна среда (инфографика)

След множество изследвания с хора учените открили, че дневна доза витамини може "напълно да коригира" уврежданията, причинени от много фините прахови частици.

Те все пак заявяват, че ефектът е реален, но малкият мащаб на изследването и някои негови ограничения все пак правят данните не достатъчно точни. 

Учените настояват работата им да бъде разширена в силно замърсени градове като Пекин или Мексико, като там изследванията вече ще покажат в много по-голяма степен ефекта на витамините срещу мръсния въздух. 

Виж още: Алеко, Радой Ралин и цар Самуил срещу мръсния въздух в София (снимки)

Въздействието на замърсяването върху здравето притеснява все повече хората по цял свят. Действителният механизъм на това как мръсният въздух разболява хората обаче все още не е известен.

Според Световната здравна организация над 90% от населението на земята живее в райони със замърсяване на въздуха над безопасните граници. 

Един от най-опасните замърсители са много фините прахови частици, обозначавани с PM2.5, които са с диаметър под 2,5 микрометра. Те се образуват от дизеловото гориво, печките на дърва и химически реакции между замърсяващи газове. Опасни са, защото могат да навлязат дълбоко в белите дробове и да причинят здравословни проблеми на млади и стари.

Виж още: ЕК със сериозни критики към България за мръсния въздух и управлението на паркове

Учените отдавна предполагат, че много фините прахови частици причиняват епигенетични промени в клетките, т.е. промени в това как се използват ДНК инструкциите. Резултатите от изследването потвърдиха, че замърсяването на въздуха променя гените в имунната система на епигенетично ниво.

Тестовете дали тези промени могат да бъдат смекчени с добавка, състояща се от 2,5 мг фолиева киселина, 50 мг вит. В6 и 1 мг вит. В12, дадоха насърчаващи резултати.

След четири седмици витамините ограничили ефекта на много фините прахови частици с от 28 до 76 процента в 10 генни локации.

Източник: Би Би Си, Си Ен Ен