Акция на "Спаси София" украси паметници на бележити българи в София с послания срещу замърсяването на въздуха, което е в пъти над допустимите норми

Редица паметници и статуи в София станаха част от акцията на "Спаси София" срещу мръсния въздух - "Диша ми се". Те бяха окичени с табели, призоваващи за внимание към проблема със замърсяването на въздуха в столицата, който става все по-сериозен. 

След измерване на нивата на замърсяване с прахови частици във въздуха от вчера, стана ясно, че най-сериозно е то в столичния квартал "Хиподрума", където допустимите стойности са превишени 5,45 пъти. Сходна е ситуацията в квартал "Павлово", където праховите частици са 5,09 пъти повече. В квартал "Надежда" превишението на фините прахови частици е 4,9 пъти, в "Дружба" - 4,78 пъти, а в "Младост" - 4,19 пъти.

В три столични квартала – "Хиподрума", "Павлово" и "Младост", е отчетено и значително превишение на азотния диоксид във въздуха между един и 1,15 пъти.

В пловдивския квартал "Тракия" отчетените фини прахови частици са били 5,23 пъти над нормата. Данните отчитат замърсяване над допустимото и в центъра на Перник - 4,16 пъти. В района е отбелязано и превишение на азотния диоксид - 1,2 пъти. Превишение на фините прахови частици над два пъти има и в Благоевград – 3,16, Горна Оряховица - 2,99, Видин - 2,87,  Плевен - 2,75, и в димитровградския квартал "Раковски" - 2,71.

Според статистиката, цитирана в списание thelancet.com петте най-запрашени български града са Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник.

В отговор на това идва и акцията на "Спаси София". В публикация на своя профил във "Фейсбуй" те пишат: 

"Столичната община предупрежава: Дишането сериозно вреди на вашето здраве" - това е само едно от посланията, които тази сутрин нашият екип заедно с артиста Ивайло Христов закачи на някои от най-знаковите паметници в София. 

Целта ни е отново да насочим вниманието към опасния проблем със замърсяването, чиито жертви са над 700 души годишно само в столицата. 

През изминалия уикенд, фините прахови частици достигнаха отново пикови стойности от над 400μg/m3, а Общината си прави оглушки. 

Настояваме цялата администрация и лично кметът Йорданка Фандъкова да се ангажират с проблема и да предприемат бързи, конкретни и категорични действия. 

Очакваме Столичната община да изиска от държавата промени в данъчната система, позволяващи на общините да поощряват икономичните и по-малко замърсяващите автомобили; тотална приоритизация и модернизация на градския транспорт, както и неговото безплатно ползване в дните с пиково замърсяване. 

Също така настояваме за поетапно превръщане на центъра в пешеходна зона, за повече велоалеи, преомисляне на политиката за енергийни помощи и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните. 

Г-жо кмет, досегашните "мерки", които предприемате очевидно са проформа и без някакви #ВидимиРезултати. Вие и Вашата безпомощна администрация сте лично отговорни и за жертвите на замърсяването и за влошеното качество на живот в София. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Време е за действие сега, защото утре може и да е късно. 

#СпасиСофия #ДишаМиСе #ОСТАВКА"