Строежът на "Хълмовете на Плана" започва през пролетта. До седем години броят на къщите там трябва да достигне 3000

Изграждат нов град на 20 км от София. Той ще носи името „Хълмовете на Плана“ и ще се намира в Плана планина, между София и Самоков. Съвсем скоро там ще бъде построена първата къща, а по проект след седем години броят им ще достигне 3000.

„В града предвиждаме детски градини, основно училище, търговски център, фитнес център, ресторанти. Всичко, което е необходимо на един жител, за да може да живее спокойно“, казва Емил Магрисо – мениджър на проекта.

Идеята за градчето е на израелския бизнесмен Авиноам Катриели, който живее в България от 10 години. Казва, че е купил 2000 декара в Плана планина заради гледката, която се разкрива от хълмовете там, и чистия въздух. Той е и собственик на имота  „В тези 2000 декара има само 22 декара дървета. Не само че нямаме намерение да ги изсичаме, но искаме да засадим и нови“, категоричен е израелецът.

 halmovete na plana
Цената на повечето къщи в града ще доближава цената на тристайните апартаменти в крайните софийски квартали

За да се улесни достъпът до града, ще бъде ремонтиран пътят, който минава през село Плана и ще се изгради нов през село Горни Окол. Разходите ще са за сметка на собственика на земята, както и тези за прокарването на ток и вода до всички сгради. Освен на електропровода, който минава през терена, в новия град ще разчитат и на соларни системи. Очаква се така да се избегнат проблеми с тока и през зимата.

„Искаме да дадем добра възможност на средния клас, който живее в България, да си купи тук къща с много добри условия. Надяваме се и да успеем да върнем част от напусналите страната българи. Говорим за повече от 1,4 млн. млади българи“, казва Авиноам Катриели.

Последният град, строен в България, е Димитровград. Цената на повечето къщи в града ще доближава тази на тристайните апартаменти в крайните софийски квартали. Предлагат се и парцели. Очаква се строителството да започне през пролетта, а според експертите от Министерството на икономиката с проекта ще се разкрият над 100 нови работни места.

Източник: bnt.bg