Германското списание с критичен анализ към политиката на правителството в Берлин да държи ниска цената на еврото и да трупа бюджетни излишъци

Правителството на САЩ увеличава натиска и рязката критика към германската икономическа политика. Вярно е и обаче това, че Берлин твърде дълго време пренебрегва сериозни проблеми в тази област. На карта е заложено много: отношенията на Германия с основните й търговски партньори, дейността на значителна част от компаниите й и не на последно място - стабилността на световната търговия, пише германското списание "Шпигел", цитирано от агенция "Фокус".

Изкуствено ниски нива на еврото

Острият тон на Вашингтон включва обвинения към федералната република в несправедливи действия. В САЩ са на мнение, че Германия поддържа твърде нисък курса на еврото и по този начин получава конкурентни предимства. Във всеки случай външният излишък от 50 млрд. евро, генериран в САЩ, трябва да бъде намален, в противен случай трябва да има наказателни тарифи.

Конгресът на САЩ отново обмисля въвеждането на нов корпоративен данък, който да увеличи цената на вноса и да освободи от митнически такси износа. 

Така че канцлерът Ангела Меркел има много неща за обсъждане с Доналд Тръмп в рамките на срещата си тази седмица. Американската администрация обрисува с черни тонове германската икономическа политика, която обаче съвсем не е лишена от проблеми. 

На първо място стои въпросът за излишъка. От въвеждането на единната европейска валута Германия регистрира чуждестранен търговски излишък, който нараства постоянно. Той е над 8% от БВП на страната. В дългосрочен план това е проблем: Германия спестява повече, отколкото инвестира. 

Ако Берлин вложи излишните спестявания в чужбина, ще се увеличи дългът. И когато износът превишава вноса, се появяват редовни оплаквания за този дисбаланс - не само от САЩ, но също така и от партньорите в ЕС и Европейската комисия. 

Факт е, че Германия има проблем

Докато Германия имаше своя собствена валута, големите излишъци намаляваха бързо. В рамките на валутния съюз, обаче, има един единствен обменен курс, който е твърде нисък за немския стандарт и това е и причината излишъкът да достига нови рекорди.

Слабостта на еврото се дължи на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) отпреди две години за стартирането на програма за изкупуване на облигации, т.нар. "количествено облекчаване". Тя бе наложена въпреки съпротивата на Берлин срещу нея. Във връзка с това оплакването, че федералната република манипулира единната валута в нейна полза, е абсурдно.

Цялостната картина означава включва това, че политици, мениджъри и икономисти отхвърляха обвиненията за външнотърговския излишък твърде дълго. Мотото е ясно: Не е наш проблем, когато износът на индустрията ни е толкова добър. Това че в еврозоната трябва да бъдат въведени други механизми, за да бъде компенсирана голямата, постоянна разлика, не е проблем на икономическата политика в Германия днес.

Тъкмо обратното - след началото на кризата с еврото федералното правителство настоя, че други държави членки трябва да следват германския пример. Всяка страна трябва да повиши конкурентоспособността си и да превъзмогне бъркотията с дълга. Стратегията със сигурност е работила; бившите кризисни страни, които по-рано записваха високи дефицити, сега също изнасят повече, отколкото внасят.

Цялата еврозона регистрира външни излишъци

В заключение може да се каже, че последиците са доста проблематични - цялата еврозона регистрира огромен излишък (по последни данни: 365 млрд. евро, или 3,4 от БНП - по-голям, отколкото в Китай). Това, което работи за малките страни - например азиатските икономики, които в края на 90-те години въведоха подобна стратегия за справяне с финансовата криза, - би било трудно за икономическо пространство с размера на европейското. Но този дисбаланс представлява икономически експлозив, а правителството на Тръмп е неговия бушон. 

Еврозоната се нуждае от цялостно преразглеждане, което да включва общ бюджет на страните от валутния съюз. Добро предложение в тази насока бе представено миналата година в доклад на Международния валутен фонд (МВФ) за еврозоната, завършва коментарът на "Шпигел".

Източник: сп. Шпигел, агенция "Фокус"