Архитектът Юлиан Митев предлага проект, който да запази и реставрира паметника "1300 години България", придавайки нов облик на цялата градинка пред НДК

Обявенията за демонтиране паметник "1300 години България" пред НДК може да избегне тази съдба. Българският архитект, живеещ в Англия, Юлиан Митев е изготвил проект, който да позволи паметника да да не се събаря, а да се реставрира.

Проектът предвижда и изграждане на мемориален парк, който да припомня историята на първи и шести пехотни полкове. 

Създателят на "1300 години България" обаче арх. Валентин Старчев смята идеята за трудно осъществима. Той е на мнение, че ако се прави реставрация, тя трябва да е по негов проект като автор.

Според Юлиан Манев, който работи като асистент в архитектурно бюро в Лондон, събарянето на паметника ще бъде грешка и загуба за София. 

Неговото мнение е, че паметникът "1300 години България" и мемориалът на първи и шести пехотни полкове могат да съжителстват заедно. 

Kak mozhe da izglezhda pametnikat pred ndk

"Може да разказва историята не само на държавата, но и на самия себе си. Относно мемориала, идеята е да се представи едно ново пространство, което да е много по-различно от всичко, което е около НДК в момента - доста по-тихо и затворено", сподели Юлиан Манев.

Виж още: Махат паметника пред НДК най-късно до лятото

Младият архитект е готов да дари безвъзмездно проекта си на Столичната община. Той се надява разговорът за съдбата на паметника да бъде възобновен, като на разрушаването му се предложи алтернатива. 

Юлиан Манев е разговарял и с автора на паметника "1300 години България" арх. Валентин Старчев. Двамата ще се срещнат, за да обсъдят идеята. Проф. Старчев обаче смята, че тя е трудно осъществима. 

"Много е сложно, защото се намесват много теми - какъв е типът на парка, какво е пространството, може ли към един паметник да се добавят разни работи", посочи проф. Старчев.
 
Има много проекти за реставриране на паметника, каза още той. Според него логичният вариант е реставрацията да е по негов проект като автор. 

Nova ideya za pametnika pred ndk

След допитване на общината през 2014 г. до столичани как да изглежда мястото на паметника "1300 години България", бе решено да бъде възстановен военният паметник на Първи и Шести пехотен полк

В полза на това решение се обявиха също Административният съд в София и Върховният административен съд, които отхвърлиха всички жалби срещу събарянето на монумента. Планира се паметникът да бъде премахнат по време на ремонта на НДК за предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.

Повече информация и снимки за проекта можете да откриете на сайта му: 681-project.com

Източник: "Дарик"