След искането на Шотландия за нов референдум темата за разцепване на Великобритания придобива популярност

След като Шотландия поведе крак с искането си за повторен референдум, който да реши дали страната да се одели от Великобритания, за същото се заговори и в Уелс и Севрна Ирландия. Двете страни призовават британското правителство да обмисли техните искания за независимост, пише в. Индипендънт.

Лидерът на националистическата партия "Плейд камру" Лийн Ууд твърди, че гласуването на независимост за шотландия "води към края на Обединеното кралство в този му формат", като по нейни думи "в тази ситуация Уелс трябва да решава собственото си бъдеще".

В отговор на речта първия министър на Шотландия - Никола Стърджънт, Ууд призова за национален дебат, който да проучи всички опции пред Уелс, включително и тази за независима държава.

Виж още: Британският парламент одобри окончателно закона за "Брекзит"

Тя цитира "Брекзит" като причина "решенията за Уелс да бъдат взети вътре в Уелс".

"Ако преговорите на британското правителство за "Брекзит" доведат до пренебрегване на уелския национален интерес, подкрепата за по-засилен контрол върху собствените ни дела ще продължи да расте“, прогнозира Ууд.

Уелс е част от Англия от края на ХII век. Според легендата тогавашният крал Едуард I, за да успокои местните хора, обещава управник на областта да бъде човек, който не говори английски. Монархът обявява за пръв владетел на Уелс своя няколкомесечен син – бъдещия крал Едуард II. От тогава престолонаследникът на английската, а от 1707 г. британската корона, носи титлата принц на Уелс.

Виж още: През 2018 г. Шотландия отново ще гласува за отцепване от Великобритания

Междувременно подобни настроения се появяват и в Северна Ирландия. В Белфаст, лидерите националистическата Шин Фейн заявиха, че гласуване трябва да покаже дали Северна Ирландия трябва да остане част от Обединеното кралство. Анкетата, която търси отговор на въпроса какви трябва да бъдат границите на страната, може да доведе до обединението на Ирландия. 

От Шин Фейн твърдят, че граничната анкета трябва да се проведе възможно най-скоро, тъй като "Брекзит" е "довел до неотложност" от обединение в Ирландия.

Виж още: 30 от най-известните шотландци

Източник: "Индипендънт"