Тереза Мей пък се очаква да отхвърли искането на Шотландия за повторен референдум за отделяне от Великобритания

Британските депутати са одобрили законопроекта, позволяващ на министър-председателя Тереза Мей да започне процедурата на излизането на Великобритания от Брекзит, отклонявайки двете изменения, предложени от Камарата на лордовете, съобщава Агенция "Фокус".

Едно от предложените от лордовете изменения предполагаше правителството да публикува предложения за гарантиране на правата на европейските граждани преди механизма по напускането от ЕС да бъде стартиран бе гласувано с 335 срещу 287 гласа. Министърът на въпросите свързани с Брекзит Дейвид Дейвис предрече, че Великобритания ще постигне „гладко“ споразумение със страните членки на ЕС относно единия милион британци живеещи в тях и 3,2-та милиона европейски граждани живеещи във Великобритания.

Камарата на лордовете по-късно даде окончателно одобрение на проектозакона, даващ право на министър-председателя Тереза Мей да съобщи на лидерите на ЕС намерението на Великобритания да напусне ЕС след референдума от миналата година.

Виж още: Наплив на британци за германско гражданство

Гласуването означава, че сега законопроектът е преминал през парламента след седмица дебати. Сега кралица Елизабет II трябва да изрази кралско съгласие той да стане закон, което ще стане най-вероятно във вторник. 

"Парламентът днес подкрепи правителството в намерението му да се заеме с работата по напускането на ЕС и договарянето на положително ново партньорство с оставащите му страни членки", заяви Дейвис. 

Имаме план да изградим Глобална Великобритания и да се възползваме от новото си място в света, изграждайки нови търговски връзки. Ние ще започнем процедурата по чл. 50 от Договора за ЕС до край на този месец както бе планирано и ще доставим резултати, които ще работят в интерес на цяла Великобритания", убеден е той.

Виж още: През 2018 г. Шотландия отново ще гласува за отцепване от Великобритания

Междувременно стана ясно, че британският министър-председател Тереза Мей се подготвя да отхвърли искането на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за референдум за независимостта на областта в навечерието на излизането на Великобритания от ЕС, пише междувременно "Таймс".

"Министър-председателят заяви, че това ще означава гласуване, докато тя преговаря по Брекзит и аз смятам, че това може да бъде прието ясно като послание, че това определяне на време е напълно неприемливо", заяви анонимен източник от британското правителство, добавяйки, че би било безотговорно да се приеме такъв референдум. 

Втори анонимен източник от обкръжението на Тереза Мей заяви, че тя е готова да даде допълнително мнение в близките седмици и да заяви, че подготовката на референдума за независимостта на Шотландия би подкопала преговорната позиция на Великобритания пред останалата част на ЕС. 

Източник: Агенция "Фокус"