След въздушната атака с хеликоптер хората са изпаднали в несвяст, започнали да повръщат и да се задушават с пяна на уста

Около сто загинали и над 400 ранени след въздушна атака с отровния газ зарин над град Хан Шайхун в провинция Идиб, северозападна Сирия, съобщават Си Ен Ен и De Re Militari.

Градът се смята за крепост на въоръжената опозиция срещу Башар Асад смятана за крепост на бунтовниците, като за атаката са отговорни правителствените сили. 

Сред загиналите има и 11 деца, а много от ранените са с опасност за живота. Лекари публикуваха видео кадри от болницата, където са приети част от пострадалите. Те проявяват симптомите, характерни за обгазяване със зарин.

След въздушната атака с хеликоптер хората са изпаднали в несвяст, започнали да повръщат и да се задушават с пяна на уста.

"Вън от съмнение е, че става въпрос за зарин. В такъв случай зениците се свиват, което установихме при всички пострадали, постъпили при нас за лечение. Другото отровно вещество, което се използва, е хлор. Той обаче се отличава с типична остра миризма и предизвиква съвсем други симптоми", казва д-р Шажул Ислам, лекар от местната болница пред в. "Билд".

Малко след изявлението му ракета улучи здравното заведение, голяма част от което е в развалини, предадоха световните агенции. Все още няма съобщения за броя на загиналите при ракетното нападение.

Според свидетели хеликоптерът с отровния газ е бил на сирийските Военновъздушни сили. 

Това не е първият случай, в който сирийските власти използват отровен газ за поразяване на цели на сирийската опозиция. През март тази година експерти на ООН обвиниха сирийските власти, че в битката за Алепо и другаде през изминалите месеци са извършвали въздушни атаки с хлор. Само от началото на годината са били осъществени най-малко пет нападения с хлор, като в този брой не влиза днешната атака.

Още през 2013 г. при подобно нападение източно от столицата Дамаск загинаха 1400 души. Опозицията и Западът обвиниха централната власт за престъплението. Дамаск пое ангажимент да унищожи всичките си запаси от бойни отровни вещества. Сред тях обаче не попада хлорът, тъй като се използва и за цивилни нужди.

Журналът за активните военни действия по света De Re Militari следи случая отблизо.

Източник: Си Ен Ен, De Re Militari