Директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев е бил уволнен, защото е публикувал законопроекта, без да има позволение за това от служения министър

Два дни след като предложиха въвеждане на правилото за уседналост при всички видове избори, от Министерството на правосъдието обявиха, че оттеглят законопроекта за изменение на Закона за българското гражданство.

Причината е, че са констатирани несъвършенства в текстовете и мотивите, както и несъответствия с Конституцията.

Ресорният министър Мария Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев, затова, че е разрешил публикуването на законопроекта, без да е съгласуван с нея.

Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Предложението за въвеждане на правилото за уседналост при всички видове избори беше мярка за ограничаване на изборния туризъм. 

Промените предвиждаха на избори да гласуват само граждани, които са живели в България най-малко 3 месеца преди датата на вота.

От мотивите за предложените законови промени ставаше ясно, че новото изискване ще се въведе аналогично на това при избори за Европарламент и за местна власт. За тях и в момента се изисква избирателят да е живял минимум 3 месеца в България, за да има право на глас. Сега това се предвижда и при избори за парламент и за президент.

Виж още: Политолог: Въвеждането на уседналост при изборите е неизпълнимо

Текстовете предвиждаха и затягане на контрола върху политическата агитация на различен от българския език, както и при участие на религиозни лица и институции в изборната кампания. Ако партия системно включва религиозни институции и техни представители в политическата и организационната си дейност, предизборните си кампании и агитация, тя може да загуби регистрацията си.

Промените за уседналостта биха възпрепятствали огромната част от българите зад граница от участие в избори. Традиционно най-висок е делът на гласовете от Турция - секциите там дават на избори около 40 хил. гласа. На вота от 26 март гласовете от Турция бяха около 32 хил. от общо около 100 хил. гласували зад граница.