По думите на експерта по избори и избирателни системи Димитър Димитров няма как да бъдат проверени къде са живели избирателите през последните 90 дни

Изискването за уседналост за парламентарни и президентски избори е неизпълнимо. Това е най-импровизираната част от представения законопроект, защото предлага в изборите да участват само български граждани, които са живели през последните три месеца на територията на държавата.

Това заяви пред БНР Димитър Димитров, политолог и специалист по избори и избирателни системи относно промените в Закона за българското гражданство,подготвени от Министерството на правосъдието, които бяха публикувани за обществено обсъждане. 

По думите му нормата може би е заета от Конституцията, където е посочено, че кандидатите за президент трябва да са живели през последните пет години в страната. 

"Няма как да бъдат проверени къде са живели избирателите през последните 90 дни. Ако сте живели 89 дни в Гърция, Румъния или където и да е било на Европейския съюз, никой няма да забележи това, защото няма как да бъде регистрирано", категоричен бе Димитров.

Това е възможно само ако задължат всеки български гражданин да подписва някаква декларация през секционната избирателна комисия, но и тя впоследствие трябва да бъде проверена по някакъв начин, а такъв не съществува, допълни политологът.

Според него служебното правителство нищо не може да въведе и изрази съмнение, че толкова импровизиран и набързо скроен текстът ще бъде гласуван в този си вид в парламента.  

"Министерството е направило един проект в закона за българското гражданство, но всъщност се е прицелило в три други - Закона за вероизповеданията, Закона за политическите партии и Изборния закон", смята Димитров.

Той посочи, че в текста на законопроекта има много важни теми, които се отнасят до други закони и които се надява по един или друг да бъдат задълбочено обсъдени в бъдещия парламент и комисиите, които се занимават със съответните теми.

Източник: БНР