Скандалният законопроект, целящ да въведе уседналост при гласуване на всички избори, преживя само няколко часа, но създаде сериозна полемика и размяна на обвинения кой е виновен

Законопроектът, с който правосъдното министерство се опита да ограничи правото на българите в чужбина да гласуват на парламентарни и президентски избори, е бил изготвен в президентството, съобщава в. "Сега". 

По думите на уволнения началник на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев текстовете са били написани, след като лично държавният глава Румен Радев дал указания, и придвижени в спешен порядък по негово настояване. 

Пред в. "Сега" Талев разказа, че законопроектът е бил написан в президентството и пратен в правосъдното министерство още миналата седмица, но тогава ограничението за гласуване в чужбина все още не е било разписано. 

В понеделник експертите на правосъдното министерство са били извикани на "Дондуков" 2. Там са се срещнали с президента Радев и съветниците му Емилия Друмева и Иво Христов. 

Виж още: Правосъдният министър спря идеята за уседналост при гласуване

"Бяха ни дадени указания към вече изпратения законопроект лично от президента и неговите съветници. Казаха, че е много важно да се включат и текстове за уседналост", обясни Талев. 

Сред указанията също било включено до края на деня проектът да бъде качен в интернет за обществено обсъждане, за да може бързо да стигне до Министерския съвет. Изрично е било казано, че тези промени трябва да се направят, за да не влезе в следващия парламент партията на Лютви Местан ДОСТ. 

По думите на Талев пред него било заявено, че със сигурност "синьо-десни избиратели ще мрънкат от чужбина, ама те винаги си мрънкат". 

След края на срещата окончателните текстове за уседналостта били оформени от проф. Емилия Друмева и служителите на министерството. 

Проверка на "Сега" в детайлите на текстовия файл, който бе качен за обществено обсъждане, показа, че последната редакция е направена от Талев, но текстът е създаден от потребител с име "Друмеви". 

Самата проф. Друмева обаче отказва да има общо с писането на този законопроект.

"Не съм автор на законопроекта, но съм го консултирала от гледна точка на правната техника. Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм така, както правя от 40 и повече години", коментира проф. Друмева пред "Правен свят".

След срещата Талев се върнал в министерството, а файлът му бил пратен. Няколко часа по-късно той докладвал окончателните текстове на правосъдния министър Мария Павлова и заместничката й Деница Митрова. 

"Аз свалих цялата преписка, плюс законопроекта, плюс мотивите, докладвах я, тя беше съгласувана с ресорния зам.-министър и изпратена към администрацията на МС. И след това същите текстове сме ги качили на страницата на министерството", каза Талев и допълни, че е бил на изпитателен срок и затова няма никаква полза да прави нещо без разрешението на ръководството си. 

Към момента официалната позиция на служебния правосъден министър Мария Павлова е, че Талев на своя глава е пуснал за обществено обсъждане проекта за поправки в Закона за българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс, като целта му е била да злепостави министерството. 

От обясненията на МП се разбира, че Павлова не е срещу промени в тази насока, ако те не засегнат сънародниците ни в страни от ЕС. 

"Първоначално готвеният проект от експертите на ведомството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави, членки на Европейския съюз", коментира Павлова. 

Източник: в. "Сега"