Българският социален министър гостува дистанционно в предаването "Конфликтна зона" на легендарния Тим Себастиан и на питането му: "Страхува ли се правителството ви от истината?" отговаря: "Да ви изглеждам уплашена от истината?"

Близо половинчасовото интервю на Деница Сачева в "Конфликтна зона" по телевизия "Дойче веле" разбуни духовете през изтеклата седмица. Българската министърка на труда и социалната политика отговаря на английски със силен акцент, дистанционно от кабинета си в София, а провокативните въпроси към нея задава легендарният британски журналист и тв водещ Тим Себастиан (68), популярен преди от предаването на Би Би Си HARDtalk.

"Кога правителството ще вникне в посланието и ще подаде оставка?", подхожда директно той към темата за протестите, които продължават вече близо три месеца. Отговорът: "Получаваме много и най-различни послания от протестите - но и от хората, които не протестират..."

Ето как обобщава разговора Българската редакция на "Дойче веле":

"На площада няма повече от 6000 човека, докато над 1 млн. са гласували за това правителство" - така Сачева обяснява защо кабинетът не подава оставка, след като социологическите проучвания сочат, че 70% от хората в България нямат доверие в управляващите. (По данни на "Алфа рисърч", "Галъп интернешънъл" и "Тренд" над 60% от българите подкрепят протестите, а според проучванията през последните два месеца доверието в правителството отбелязва сериозен спад, напомня "Дойче веле".)

"Когато започнахме"

Според Сачева президентът е този, който сега трябва да "говори за единство и да стартира диалог", но той прави обратното и "подклажда насилието". Социалната министърка е на мнение, че войната между институциите - правителството и президентството, - не се отразява добре на стабилността.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в България през последните 10 години е около 50%. За сравнение: в Румъния тази стойност надхвърля 200%. България продължава да има и най-ниската средна заплата в Европейския съюз, изброява водещият на "Конфликтна зона" и пита какви са причините. По думите на Сачева тези показатели не са резултат от корупция и лош мениджмънт, защото "когато започнахме, минималната заплата в държавата беше 250 лева, а сега е 610 лева".

Тим Себастиан контрира, че по данни на Центъра за изследване на демокрацията 35% от държавните поръчки са свързани с корупционни практики, а "Трансперънси интернешънъл" разглежда страната като най-корумпираната в ЕС.

На въпроса му събеседничката отговаря с въпрос: "Защо не цитираме Евробарометър, според който 58% от анкетираните в България казват, че не се сблъскват с корупция в ежедневието си?"

"Не знам кой Евробарометър гледате, но според този от миналата година 80% смятат, че корупцията е широко разпространена", репликира я Тим Себастиан - и пита защо няма нито един осъден по високите етажи на властта, нито пък сред водещите престъпни босове. 

Делата са все още в съда, отвръща Сачева и допълва: "Но искам да насоча вниманието Ви към това, че части от протестите са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие заради неплатени данъци в размер на повече от 700 млн."

Тя все пак отбелязва, че правителството се вслушва в някои от исканията на протеста - идващи от "младите хора, които искат по-добра правосъдна система и по-безкомпромисна борба срещу корупцията".

"Нашият премиер си има собствена специфика на говорене"

Тим Себастиан обръща внимание и на заключенията на комисаря по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович, която предупреди, че ситуацията с медийната свобода в България се влошава.

"Над 60% от медийното отразяване в България е критично към правителството. Не бих казала, че това е недостиг на медийна свобода", коментира Сачева, а относно опасенията за независимостта на Българската национална телевизия след избирането на Емил Кошлуков за директор казва: "Не съм съгласна, защото в едно от най-популярните предавания по БНТ миналия петък гостуваше един от лидерите на опозицията."

Тя е убедена, че "хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите в България".

А признак за уважение към свободните медии ли е премиерът да нарича журналистки "мисирки"? - пита водещият на "Конфликтна зона". Отговорът на министър Сачева: "Нашият премиер си има собствена специфика на говорене."