Късометражен филм на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) е събрал автентични снимки и спомените на няколко от преките участници - членове на някогашното независимо сдружение "Екогласност"

Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), новосформирано обединение, създадено с подкрепата на Българския хелзинкски комитет, отбелязва 30 години от събитията на "Кристал" през есента на 1989 г. с късометражен филм, събрал автентични снимки и спомените на няколко от преките участници - членове на някогашното независимо сдружение "Екогласност", сред които Деян Кюранов, Красимир Кънев, Александър Каракачанов, Димитрина Петрова.

Под наслов "Да се гордеем с традицията на демократичното гражданско участие" те се събират отново в градинката "Кристал" тази събота, на същата дата, за да отбележат кръглата годишнина от своята гражданска акция, която в навечерието на Десети ноември зададе началото на промените у нас.

Граждански движения и неправителствени организации, подкрепящи правата на човека и основните свободи, са призовани да дойдат със своите послания и лозунги, за да напомнят и за  своите актуални граждански каузи.

Краткото документално видео припомня какво се случва в дните около 26 октомври 1989 г. - ключова дата, която днес се смята за своеобразно начало на демократичните граждански инициативи в комунистическа България.

Тогава в градската градина пред вече несъществуващата сладкарница "Кристал" в центъра на София настъпва кулминацията на една от първите прояви на граждански протест срещу тоталитарната власт. В седмиците, предшестващи тази дата, активисти на неправителствената организация "Екогласност" се събират всеки ден на това място, за да набират подписи за петицията си до Народното събрание за спиране на строителството на хидропроектите "Рила" и "Места".

След ескалираща конфронтация с властите, които дотогава не допускат прояви на независима гражданска активност, на 26 октомври сутринта около 20 членове на "Екогласност" са жестоко бити и арестувани. Тези репресии довеждат до все по-силна и смела подкрепа за каузата на човешките, вкл. екологичните права, и до увеличаваща се гражданска съпротива срещу комунистическия режим, който системно ги погазва, отбелязват организаторите от БОЛД.