Южнокорейският филм по разказ от Харуки Мураками, в разпространение у нас от 21 октомври, е най-добрата екранизация според международното жури на кино-литературния фестивал

"Изпепеляване" на режисьора Лий Чанг-донг, създаден по мотиви от разказа на Харуки Мураками "Горящият хамбар" от сборника му "Изчезването на слона", е тазгодишният носител на голямата награда за най-добра екранизация от кино-литературния фестивал "СинеЛибри".

Международното жури на петото издание отличи южнокорейския филм заради "хипнотизиращата красота и атмосфера, с които е проникната една история с вкус на притча, изградена като поток от въпроси за отчуждението между поколенията, стойността на традициите в светлината на безличния космополитизъм и модерния консуматорски свят. Базиран на мистериозния разказ от Харуки Мураками, филмът е оригинална интерпретация на текста - фино, загадъчно и завладяващо преживяване, подплатено с небходимата доза ирония и незабравими кадри".

Сюжетът: Джонг-Су попада на момиче, което някога е живяло в неговия квартал. Девойката го моли да се грижи за котката й, докато тя е на пътешествие из Африка. Когато се връща от екзотичния континент, го запознава с Бен, мистериозен мъж, когото е срещнала там. Той им разкрива своето тайно хоби...

Разпространителите на филма, който тръгва по екраните у нас от 21 октомври, веднага след края на фестивала, получиха наградата си от председателя на журито Кристоф Ламбер. В състава му бяха още актрисите Ирини Жамбонас и Лоредана Каната, режисьорът Раду Михайляну и писателят Давид Лагеркранс.

На второ и трето място сред литературните адаптации в конкурса се наредиха "Заличено момче" на реж. Джоел Еджъртън, със звезди като Никол Кидман и Ръсел Кроу, като авторът на едноименния роман Герард Конли бе сред гостите на фестивала, и "Продавачът на вестници и цигари" на реж. Николаус Лейтнер по книгата на Роберт Зееталер, с покойния австрийски актьор Бруно Ганц в една от последните си роли, като Зигмунд Фройд.