Суперзвездата от комиксовите филми на "Марвъл" е и продуцент на най-новата екранизация по детските книги на Хю Лофтинг за добрия ветеринар, който владее езика на животните, игран преди от Еди Мърфи и Рекс Харисън

"Доктор Дулитъл" идва в кината през януари! В заглавната роля е Робърт Дауни-джуниър, който е и продуцент на новата екранизация по поредицата за деца от британския писател Хю Лофтинг (1886-1947). 

През последното десетилетие актьорът спечели стотици милиони долари с ролята на комиксовия супергерой Тони Старк / Железния човек от филмите за Отмъстителите. Тук персонажът му Джон Дулитъл също притежава суперсила - владее езика на животните. 

Режисьор и съсценарист на високобюджетната продукция, погълнала 175 млн. долара, е Стивън Гагън, номиниран за "Оскар" със сценариите на "Трафик" и "Сириана" - режисьорския му дебют, който донесе на Джордж Клуни "Оскар" за поддържаща роля.

За допълнителните снимки обаче му е помогнал Джонатан Либерман, режисьор на компютърно-генерирани филми като "Гневът на титаните" и "Костенурките нинджа". Крис Маккей ("Лего: Батман") пък е допринесъл с нови сценарни идеи, които трябва да засилят комедийните нотки.

Сюжетът стъпва основно върху втората книга в поредицата, "Пътешествията на доктор Дулитъл" (1922), и връща Дауни-джуниър във викторианската епоха на "Шерлок Холмс", чиято трета част се чака през 2021 г. от режисьора на "Рокетмен" Декстър Флетчър.

В "Дулитъл" участват още Антонио Бандерас, Майкъл Шийн, ветеранът Джим Броудбент, Хари Колет ("Дюнкерк") и актрисата от "Хари Потър" Франсис де ла Тур, а Джеси Бъкли (сериала "Чернобил") е младата кралица Виктория.

Различните представители на фауната пък се озвучават от звезди като кечиста Джон Сина (бяла мечка), Ема Томсън (папагалката Полинезия), Рами Малек (горила), Ралф Файнс (тигър), Октавия Спенсър (патица), Селена Гомес (жираф), Кумал Нанджани (щраус), Марион Котияр (лисица), Кармен Еджого (лъвица), Крейг Робинсън (мишка), а Том Холанд, който успя да задържи своя Спайдърмен в киновселената на "Марвъл комикс", дава гласа си на кучето Джип.

У нас добрият ветеринар е по-популярен в руската версия на Корней Чуковски "Доктор Охболи", но няколко от оригиналните книги също са издадени на български и дори се изучават в училище.

Първата холивудска адаптация за голям екран е от 1967 г. с носителя на "Оскар" Рекс Харисън ("Моята прекрасна лейди").

През 1998-2009 е заснета започва поредица от пет филма, като в първите два ролята на д-р Дулитъл се изпълнява от комика Еди Мърфи, а в останалите - от порасналата му екранна дъщеря Кайла Прат.