Историческата драма от създателя на трилогията "Черният рицар" за една от най-мащабните операции през Втората световна война е по кината от 21 юли и вече е приветствана като един от филмите на годината (видео)

Битката за Франция от пролетта на 1940 г. и последвалата спасителна операция при Дюнкерк с кодовото име "Динамо" са в центъра на новия филм от режисьора на трилогията за Батман Кристофър Нолан.

Това не е военен филм, а история за оцеляване, категоричен е той и поставя акцента върху съспенса, не върху кръвопролитията.

"Като повечето британци, и аз съм възпитан в митичната история за евакуацията при Дюнкерк и победата, която е изтръгната от челюстите на поражението. Това е важна част от нашата култура, от нашето ДНК... Случилото се в Дюнкерк е сред най-великите събития в човешката история, уникална надпревара с времето на живот и смърт. Ситуацията е била извънредно напрегната", коментира Нолан.

Виж още: 12-те най-добри филма за Втората световна война

В продукцията са ангажирани актьори като носителя на "Оскар" Марк Райлънс ("Мостът на шпионите"), Кенет Брана, Том Харди, Килиън Мърфи, Джеймс Д'Арси (сериала "Агент Картър"), дори певецът от One Direction Хари Стайлс. На плаката в едър план обаче е друго действащо лице - тийнейджърът Фион Уайтхед, за когото това е пълнометражен дебют.

Основната цел на операцията с кодовото име "Динамо", осъществена между 26 май и 4 юни 1940 г., е евакуацията на съюзническите войски от френското пристанище Дюнкерк, където британци, французи, белгийци и канадци са отрязани от частите на Третия райх и изтласкани към морето.

Макар че родният дом е само на 26 мили, няма лесен начин да се стигне до него. Плиткото крайбрежие и 7-метровият прилив пречат на големите британски военноморски кораби да спасят войските. Надежда обаче има - на помощ са призовани всички цивилни плавателни съдове.

Събира се флотилия от няколкостотин търговски, рибарски, развлекателни и спасителни корабчета (най-малката от които е 4,5-метровата рибарска лодка "Тамзин", понастоящем експонат в Имперския военен музей), чиито цивилни екипажи са мобилизирани поради извънредната ситуация. Днес тази акция е останала в историята като "Чудото на малките кораби".

Действието се развива по суша, вода и въздух. Изтребителите на кралските военновъздушни сили "Спитфайър" атакуват врага от небето над Ламанша, докато се опитват да предпазят беззащитните мъже, някои от които прекарват часове във водата в очакване да се качат на борда.

В първия ден са евакуирани само 7010 души, но до деветия ден общо 338 226 войници (198 229 британски и 139 997 френски) са спасени от набързо събраната цивилна флота. Около 60 хил. обаче загиват, а междувременно настъплението на германските войски бива спряно от Адолф Хитлер, който се надява да сключи мир с Лондон, разказва Георги Гунев в книгата си "Уинстън Чърчил и Балканите" (1989).

Ако британската армия бе избита или пленена, Великобритания със сигурност щеше да капитулира и най-вероятно днес щяхме да живеем в съвсем различен свят, предупреждава историческият консултант на филма, авторът на Forgotten Voices of Dunkirk Джошуа Левин.

Затова днес се говори за "духа на Дюнкерк" - синоним за "проява на смелост и решителност в мигове на безизходица" по думите на продуцентката Ема Томас; "постоянство и издръжливост, но също така безкористност" (Марк Райлънс); "усещане за съпричастност и пример за общество, което се обединява, за да помогне на някой в ​​беда" (Фион Уайтхед).

Нолан, който е родом от Лондон, е и сценарист на филма, а оператор е Хойте ван Хойтема, снимал и предишния му пълнометражен проект, научнофантастичния "Интерстелар" (2014). Използвани са IMAX камери, които са доста шумни, но тъй като диалогът е оскъден, употребата им е била точно на място, обясняват професионалните издания. Музиката е на Ханс Цимер.

"Дюнкерк" е по кината и на IMAX у нас от този петък, 21 юли.