Вътрешният министър: В държавата освен полицаи, има учители и други групи, които са приоритет на партията, която е спечелила изборите

На 5 юли, навръх професионалния си празник, служителените на МВР излизат на голям национален протест срещу отказа на правителството да увеличи заплатите на работещите в сектор "Сигурност". 

В полемиката около темата стана ясно, че от години на полицаите им се налага сами да купуват както консумативите, така и работно облекло, като според полицейския синдикат за пет години (между 2011 и 2015 г.) Министерството на вътрешните работи дължи като неосигурени дрехи на служителите 29,5 млн. лв.

Това означава, че колегите са подпомогнали системата с 30 млн. лв., коментира Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР пред Нова телевизия. 

МВР е министерството с най-голям бюджет, а почти всяка година към предварително заложените разходи се отпускат извънредно допълнително пари. През 2017 г. заложените разходи на ведомството са 1,33 млрд. лв.

Виж още: Синдикат: Стартовата заплата на полицаите у нас е 650 лв.

На среща днес между премиера, вътрешния министър и представители на полицайските синдикати стана ясно, че все пак кабинетът ще отпусне пари за летните униформи на патрулните полицаи - 10 млн. лв. 

Министър-председателят наблегна обаче на редица пропуски в работа на МВР - огромната бюрокрация, която съпътства издаването на всякакви документи както и корупцията в КАТ-София. 

В момента се прави одит, ще ги поправим нещата. 90 тона алуминиеви рабели стоят и не могат да се продадат. В същото време министърът идва и иска пари. Ами продайте си алуминия и си направете ремонт на помещенията, обърна се Борисов към присъстващите.

Вътрешният министър също бе категоричен, че до края на годината, когато се гласува бюджетът за следващата година, няма как да се вдигнат заплатите на служителите в МВР.

"Много уважавам членовете на синдикатите, но не разбирам ръководството им. Не искам да ми поставят условия, искам истината. Трябва да ми дадат аргументи. Разговорите продължават. Ще решим проблемите в системата, но нещата не стават от днес за утре. Кой министър не иска да вдига заплатите в системата, в която работи. За целта обаче трябва да има промени в бюджета. За мен реално преди приемането на новия бюджет увеличението едва ли ще е факт", посочи министър Радев. 

В държавата освен полицаи, има учители и други групи, които са приоритет на партията, която е спечелила изборите, каза още вътрешният министър.

Справка в бюджетната рамка показва, че 98% от предвидените пари са за текущи разходи. Най-голяма част от тези текущи разходи са за заплати, осигуровки, пенсии и добавки - 1,1 млрд. лв. За капиталови разходи, т.е. за инвестиции са заделени 15 млн. лв., или 1,2% от общия бюджет на министерството.

Полицейският синдикат е планирал протестът на полицаите, които настояват за 15% увеличение на заплатите, за 5 юли. 

"В протеста на 5 юли ще участват полицаи, които не са на работа. Очакваме в него да се включат между 8 и 10 хиляди служители. Възможно е да са и много повече", каза Илия Кузманов. 

Недоволството на полицаите ескалира преди около две седмици, след като вътрешният министър им съобщи, че увеличение на заплатите им няма да има. Ден по-рано заместникът му Стефан Балабанов беше обещал по високи заплати.

Източник: Нова телевизия