Полицаите заплашиха с протести, ако не бъдат повишени възнагражденията им

Полицаи излизат на протест навръх професионалния си празник 5 юли. Причината за недоволството е, че министърът на вътрешните работи заяви, че заплатите им няма да бъдат увеличавани. 

"Искането ни не е само за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите, но и на другите служители на МВР. Не можем да отделим лицата, работещи по трудови взаимоотношения. Това са наши колеги от логистиката, без които не можем да работим, държавните служители", заяви пред Нова телевизия Илия Кузманов, зам.-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

По думите му чистачки, операторки и ангажирани в системата на МВР взимат с 50 лева над минималната заплата. Стартовата заплата на един полицай пък е не повече от 650-660 лв.

Минималната работна заплата опасно доближи стартовата в МВР, а с това сериозно спада качеството на хората, които желаят да започнат да работят при нас, заяви Кузманов и добави, че на десетата година заплатата на един обикновен кадър на МВР стига 800 лв.

Изказването на Кузманов идва на фона на думите на вътрешния министър Валентин Радев, който в петък заяви, че не е чул достатъчно силни аргументи за повишаването на заплатите на хората в МВР. 

Моята молба към синдикатите беше следната - дайте ми аргументи защо искате или на кого, ако говорим за заплати, или ако имате други някакви искания, които са извън това, заяви министърът.

Тогава той коментира, че иска говорене в конкретика и с аргументи, като наблегна, че хората на терен, ниските звена на МВР, наистина не достигат. 

Министър Радев все пак заяви, че в момента се търси решение на ситуацията. Вчера стана ясно, че управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите от МВР е поканил министър Радев на преговори. 

Източник: Нова телевизия