Годишно в САЩ към 1300 непълнолетни загиват от огнестрелно оръжие, а близо 6000 получават несмъртоносни наранявания

Поне по 19 деца всеки ден в САЩ стават жертва на стрелба с огнестрелно оръжие - убити или ранени. Това сочи доклад на американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Изследването се основава на данни от смъртните актове и болнични документи за периода 2002-2014 г. Констатациите в доклада обясняват защо експертите разглеждат насилието с огнестрелни оръжия като заплаха за общественото здраве. 

Годишно към 1300 непълнолетни загиват от такива оръжия, а близо 6000 получават несмъртоносни наранявания. Според статистиката в 4 от всеки 10 случая става въпрос за нещастен случай.

Виж още: В САЩ отново разрешават на психично болните да си купуват оръжие

На най-голям риск са изложени момчетата, тийнейджърите и чернокожите. 

Преобладаващата част от смъртните случаи са убийства или самоубийства, а въоръжените нападения са главната причина за нараняванията на деца без опасност за живота. Само от 2007 г. до 2014 г. ръстът на самоубийствата с огнестрелно оръжие е скочил с 60%.

Според Катрин Фаулър, водещ изследовател от американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията, настоящият доклад е "основополагащ за разбирането на проблема и разработването на солидни научни решения".

Виж още: Вместо коментар: Американците и оръжията - шокиращата статистика

Темата за огнестрелните оръжия в САЩ е изключително проблемна, като в самата конституция на страната е заложено правото на гражданите да носят оръжие. 

Източник: "Дейли мейл"