От края на XVIII в. насам в САЩ бранят правото си да носят оръжие, гарантирано им от втората добавка към Конституцията, а числата показват, че притежаваните от гражданите пушки и пистолети са около 300 млн.

"Тъй като за безопасността на всяка свободна държава е необходимо добре организирано опълчение, правото на народа да притежава и носи оръжие не може да бъде нарушавано", гласи втората добавка към американската конституция, приета заедно с останалите девет през 1791 г.

Оттогава насам гражданите на САЩ бранят това свое право, а от близо 150 години насам тази защита е и организирана, чрез Националната асоциация на собствениците на огнестрелно оръжие (NRA).

Разобличаващият ги документален филм на Майкъл Мур "Гимназията Колумбайн" (2002) беше отличен с "Оскар", "Сезар" и специална награда в Кан, но подобни инциденти продължават, а броят на жертвите расте.

Виж още: Лас Вегас - най-кървавият разстрел в историята на САЩ

Най-новият такъв случай е в Съдърланд Спрингс, щата Тексас, където бивш военен от американските ВВС откри огън по баптистка църква, като застреля поне 26 души и рани още толкова, на възраст от пет до 72 години. 

Мъжът, ликвидиран и идентифициран впоследствие като 26-годишния Девин Патрик Кели, е бил съден за домашно насилие и уволнен от армията през 2014 г. Деянието му изпреварва масовото убийство преди две години в Чарлстън, щата Южна Каролина, като най-кървавия разстрел в молитвен храм.

След Сан Бернардино, където в края на 2015 г. бяха убити 14 души и ранени 17, ФБР причисляват тези актове на насилие към т.нар. "домашен тероризъм". Тогава американската преса обобщи, че в САЩ стрелбата по множество хора се случва средно по веднъж на ден, макар че 42% от инцидентите се разминават без жертви, а при почти 1/3 бива убит само един човек.

Въпреки това от NRA приведоха статистика, че през 2013 г. повече американци са загинали при злополуки с падане (30 208), отколкото са убити с огнестрелно оръжие (11 208) - и опонираха на тогавашния президент Барак Обама, че изпълняват закона и нямат вина за подобни трагедии...

Преди обаче да се използва това оръжие - за лов, самозащита или масово убийство, то трябва да се закупи. А продажбата му е част от многомилиардна индустрия, припомня американската телевизия Ен Би Си и изброява още статистика към декември 2015:

- 13,5 млрд. долара са годишните приходи от производството на оръжие и муниции, а печалбата е 1,5 млрд. долара, сочат данните на IBIS World.

- 3,1 млрд. са годишните приходи на оръжейните магазини, а печалбата им - 478,4 млн. долара. (IBIS World)

- 10 847 792 е броят на пистолетите, пушките и другите видове огнестрелно оръжие, произведени в САЩ само през 2013 г. От тях 4 441 726 са пистолети, 725 282 - револвери, а различните модели пушки са над 5 млн.

- 4% от горното количество се изнася, т.е. 10 413 880 остават в Америка, показва статистиката на федералното Бюрото по алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF).

- 270-310 млн. е приблизителният брой на огнестрелните оръжия в САЩ по данни на изследователския център "Пю".

- 263 223 души са заети на пълно работно време в производството и разпространението на огнестрелно оръжие, което е ръст спрямо броя от 2012 г. - 209 750, показват цифрите, цитирани от Националната фондация за стрелкови спортове (NSSF).

- 20 968 273 са предварителните проверки на кандидатите да си купят оръжие през 2014 г. Започналата проверка обаче не означава, че се е стигнало до покупка, уточняват от ФБР.

- 9 138 123 са били предварителните проверки, извършени от ФБР през 1999 г.

- Пет е средният брой огнестрелни оръжия, притежавани от средния американец - ако се изключат 3-те процента, които са собственици на цял арсенал от над 25 оръжия, обобщава Journal of Injury Prevention.

- 31% от домакинствата в САЩ разполагат с огнестрелно оръжие, сочат данните на Националния център за изследване на общественото мнение (NORC) към университета на Чикаго.

- 29%, 43,7%, 55,9% - процентите на пълнолетните американци в домакинства с огнестрелни оръжия, населяващи съответно в предградията, други градски райони и извън градовете.

- 60% от американците обясняват, че имат оръжие за лична самозащита, показва статистиката на "Галъп"

- 229 млрд. долара са финансовите щети, нанесени от проявите на насилие при участието на огнестрелно оръжие с убити и ранени в САЩ през 2012 г., което се равнява на 1,4% от брутния вътрешен продукт на страната, пише Mother Jones.

- Преди миналогодишното убийство на 50 души в гейклуб в Орландо, щата Флорида, най-смъртоносната масова стрелба, с 33 жертви, беше през 2007 г. в Техническия университет на щата Вирджиния (Virginia Tech).

Източник: Ен Би Си нюз