Поне 59 са жертвите на 64-годишния Стивън Падок, който откри огън по зрителите на кънтри фестивал от 32-рия етаж на хотел "Манделей бей", над 500 души са ранени

Стотици куршуми е изстрелял 64-годишният Стивън Падок по зрителите на кънтри фестивал на открито в Лас Вегас, щата Невада. Убитите от него са поне 59, а по последни данни броят на ранените е нараснал до 527.

Неделната вечер на 1 октомври се превърна в най-кървавия разстрел в историята на САЩ - надминавайки дори трагедията от гей клуба в Орландо, щата Флорида, през юни м.г., при която загинаха 49 души.

Масовият убиец открил огън от стаята си на 32-рия етаж в хотелския комплекс с казино "Манделей бей" малко след 22 ч. местно време. Обграден от силите на реда, той се застрелял.

Виж още: Вместо коментар: Американците и оръжията - шокиращата статистика

На концерта имало 22 хил. души, сред тях и немалко българи. Падок стрелял по тях с автоматична пушка. 23 огнестрелни оръжия и 10 куфара били открити в хотелския апартамент, където мъжът се настанил на 28 септември.

Ако масовите разстрели досега бяха болестта на Америка, това, което стана в Лас Вегас, е сравнимо с чума, коментира Би Би Си и отбелязва, че дори за държава, където подобни прояви на насилие не са рядкост, това кръвопролитие е прекалено...

Американският президент Доналд Тръмп заклейми деянието като "акт на чисто зло" и похвали полицаите, които предотвратили по-мащабна трагедия. Той определи бързата им реакция като "чудодейна", защото локализирането на стрелеца спасило живота на много хора.

ФБР отрекоха случаят да е терористичен акт, въпреки твърденията на Ислямска държава, че извършителят е техен симпатизант, приел исляма преди няколко месеца. Той не е бил и криминално проявен - единственото му регистрирано провинение е рутинно пътно нарушение.

Виж още: По 19 деца всеки ден стават жертва на огнестрелните оръжия в САЩ

Разследващите са извършили обиск в жилището му, което се намира в пенсионерско градче на около час път от Лас Вегас - "хубав, спретнат дом", където не намерили нищо необичайно, освен складирани още 19 оръжия, боеприпаси и експлозиви.

Втори негов имот също се претърсва. Приятелката му Мерилу Данли, с която живеел на семейни начала, не била в страната и макар да беше обявена за издирване, не се смята за съпричастна.

Същевременно неговите роднини са шокирани от случилото се, а брат му сравнява удара по семейството със сблъсък с астероид. По техни свидетелства той не бил ходил в армията и нямал военно минало, а до Лас Вегас пътувал, за да играе хазарт. Според Ен Би Си имал квалификация като пилот на малки самолети и притежавал две летателни машини.

Източник: Би Би Си, Ен Би Си