За пазеното доскоро в тайна приятелство между мюсюлманина от Индия и британския монарх е новият филм на режисьора Стивън Фриърс "Довереникът на кралицата"

Биографите са категорични, че връзката между кралица Виктория и нейният индийски "мунши" (учител, ментор), който й давал уроци по урду, е била изцяло платонична.

Вдовицата на Алберт Сакскобургготски (1819-1861) и нейният индийски слуга Абдул Карим наистина са имали шанса да прекарат една нощ насаме в шотландската вила, която тя споделяла с предишния си фаворит Джон Браун (1826-1883), но отношението й е било по-скоро майчинско, твърдят изследователи на дворцовите афери.

И все пак няма начин тази история, която доскоро е била напълно забравена, да не ни напомни за принцеса Даяна и конспиративните теории, че е била убита заради връзката си с Доди ал Файед, защото престолонаследниците щели да имат братя и сестри с мюсюлмански произход...

Но семейството и придворните на Виктория били скандализирани не само от религиозните убеждения на нейния довереник, а и от произхода му - писар, син на болничен служител, без благородна кръв, при това от колониите. Притеснявал ги и фактът, че неговото присъствие подклажда у монарха мания по всичко индийско.

Слугите също не приемали своя мургав събрат, който бил обсипван от Нейно величество с всевъзможни почести и привилегии. Тя на свой ред ги обвинявала в "расови предразсъдъци" и "ревност" спрямо "горкия мунши", който впоследствие бил повишен в неин секретар.

The Munshi stands over Victoria as she works at a desk

Архивна снимка на Абдул и Виктория

По онова време Индия, която получава независимостта си чак през 1947 г., е перлата в короната на Британската империя - но от съображения за сигурност Виктория никога не е ходила там, въпреки титлата си "императрица на Индия".

Младият и снажен индийски слуга от северния град Агра, където се намира Тадж Махал, е изпратен на Острова като дар по случай половин век от качването й на трона, т.нар. "златен юбилей", през 1887 г.

След смъртта на Виктория през 1901 г. лично синът й Бърти, новият крал Едуард VII, се заемат да заличат всички свидетелства за над десетилетното пребиваване на Абдул в кралския двор. Писмата им са изгорени, а той е депортиран в родината си, където умира преди края на десетилетието, едва на 46...

Виктория (Джуди Денч) и Абдул (Али Фазал) на първия й урок по урду - кадър от "Довереникът на кралицата"

Едва през 2003 г. журналистката Шрабани Басу забелязва в лятната резиденция на Виктория на остров Уайт няколко портрета и скулптурен бюст на индиец с благородна осанка. Заинтригувана да разбере повече за него, тя се заравя в дневниците на кралицата от уроците по урду, които биографите досега пренебрегвали поради непознаване на езика. Потомци на Карим пък й предоставили неговите автобиографични бележки.

Разследването й води до появата на книгата Victoria and Abdul: The True Strory of the Queen's Closest Confidant (2003), екранизирана сега от режисьора Стивън Фриърс под заглавие "Виктория и Абдул" - препратка към инициалите V&A, "Виктория и Албърт". Филмът е по кината у нас от 29 септември под заглавие "Довереникът на кралицата".

Режисьорът напоследък често снима биографични филми: неговият "Кралицата" (2006) донесе "Оскар" на Хелън Мирън в ролята на Елизабет Втора, а "Флорънс Фостър Дженкинс" - рекордна 20-а номинация на Мерил Стрийп. "Победа в кръвта" бе за детронираният ас в колоезденето Ланс Армстронг, а "Филомена", също по действителен случай, е отново с Джуди Денч.

Виж още: Шест неостаряващи дами на 80

Актрисата ветеран, която навършва 83 през декември, се превъплъщава не за първи път в британска кралица - тя печели "Оскар" за поддържаща роля като Елизабет Първа във "Влюбеният Шекспир" (1998), а година по-рано играе Виктория в "Г-жа Браун" (1997), където й партнира Били Конъли.

"Довереникът на кралицата" се смята за своеобразно продължение на този филм, посветен на следващия й фаворит. В ролята на Абдул влиза боливудският актьор и модел Али Фазал, който имаше епизодична поява в седмия "Бързи и яростни".

"Той разговаря с нея не като с кралица, а като с човешко същество, когато всички други около нея спазват дистанция, дори собствените й деца. Разказва й за Индия и роднините си, а тя му споделя за своите семейни неволи", обяснява авторката на книгата пред "Дейли телеграф".

Сред актьорите са още Еди Изард (уелския принц Бърти, по-късно крал Едуард VII), Саймън Калоу (композитора Джакомо Пучини), Майкъл Гамбън (министър-председателя лорд Солсбъри), Оливия Уилямс (придворната дама Джейн Спенсър, баронеса Чърчил).

Източник: По материали от сп. "Венити феър"