Близо 1000 ранени е равносметката от референдума за независимост на автономната област, срещу който централната власт в Мадрид изпрати полиция и гражданската гвардия. Барселона е блокирана от обща стачка

Равносметката в Каталуния от референдума за независимост на 1 октомври е близо 900 ранени при сблъсъците със силите на реда, които използваха ритници, палки и гумени куршуми, за да попречат на избирателите да стигнат до секциите.

Още преди края на гласуването кметицата на Барселона оповести в "Туитър", че пострадалите са вече стотици - и настоя действията на полицията срещу "беззащитното население" да бъдат незабавно прекратени.

Ранени са и десетки полицаи, съобщиха от испанското МВР, а от Гражданската гвардия, която подпомага силите на реда, коментираха, че "са устояли на посегателства и провокации", докато изпълняват задълженията си "в защита на закона".

По думите на испанския премиер Мариано Рахой силите за сигурност в страната са "изпълнили дълга си" и върховенството на закона е било на първо място.

Във вторник вечерта с обръщение към нацията излезе и крал Фелипе Втори, който призова за спазване на конституционния ред.

Наследникът на Хуан Карлос на трона определи ситуацията в Каталуния като "много сериозна". По думите му лидерите на областта са нарушили закона и тяхното безотговорно поведение може да застраши икономическата стабилност на Испания.

Виж още: Терорът в Барселона: Над 10 убити, много ранени в центъра на града

С референдума, който централната власт се опита да предотврати, близо 40-годишната борба на каталунците за независимост достигна кулминационна точка. Защо автономната област иска да се отцепи от Испания и какви биха били последиците от разтрогване на "брака" между Барселона и Мадрид?

Ако посетите Барселона и наречете местен жител "испанец", вероятността да последва остра реакция, е много голяма, отбелязва БНТ. Най-честият отговор е: "Това не е Испания, това е държавата Каталуния". 

Сепаратистките движения в страната

се появяват веднага след падането на режима на генерал Франко през 1975 г. През 1979 г. Каталуния получават статут на автономна област, а каталунският език е признат за официален.

Икономическият подем на Каталуния започва през 1992-ра, когато Барселона е домакин на летните олимпийски игри. Областта все по-усилено се превръща в притегателен център за инвеститори, а също така и за милиони туристи.

Каталунската столица и централната власт в Мадрид съжителстват в относителен мир до 2008 г. Дотогава едва 20% от местното население подкрепя идеята за отцепване. След началото на рецесията 80% от каталунците вече са на мнение, че дават на Испания много повече, отколкото получават. 

Започва поредица опити за референдуми, но нито един от тях не дава резулат. От 2012 г. всеки септември милиони хора излизат по улиците, за да кажат "да" на независимостта.  През 2014-а отново има референдум, в който 80% от гласувалите поискаха независимост. Той обаче остава със символичен характер.

Сега управляващите автономната област са категорични - ако хората гласуват за отделяне, Каталуния ще става самостоятелна държава. "Референдум, макар и възпрепятстван от държавата, но подкрепен от гласоподавателите, си остава референдум. Трябва да бъде ясно, че каталунците са народ, който има правото свободно и по демократичен начин да определя съдбата си", заявява каталунският президент Карлес Пучдемон.

Позициите му обаче бяха подкопани от ниската избирателна активност в неделя - по първоначални данни 42% (над 2,2 млн. гласоподаватели), от които според каталунското правителство "за" независимостта са се обявили близо 90%.

Каква всъщност е равносметката от "брака" между Мадрид и Барселона?

Каталуния е един от икономическите двигатели на Испания, с 19% принос за брутния вътрешен продукт (БВП). Тя е първа по износ, има силно развит промишлен сектор и е притегателен център за инвеститори, припомня още БНТ.

Залагат и на науката - там са и някои от най-модерните испански болници, изследователски центрове, има дори ядрен ускорител за частици. Каталунските университети пък са сред най-добрите в Испания. Но голямата сила на Каталуния, разбира се, е туризмът.

Виж още: Градовете, които вече не искат туристи

Барселона и плажовете на Коста Брава привличат милиони туристи, като само за миналата година броят им достига 18 млн., което е 1/4 от чужденците, посетили страната. Летище Ел Прат е второто най-натоварено в Испания, след аеропорта в Мадрид. То е и предпочитано като отправна точка за полети на далечни разстояния.

Милиарди приходи - а в същото време държавен дълг, който поставя Каталуния на трето място по задлъжнялост сред испанските области. Причината - тя е задължена да внася основната част от приходите си в държавната хазна. Да разполага със собствените си средства - това е сред основните аргументи, с които каталунските политици агитират гражданите да кажат "да" на независимостта.

Какво следва, ако на картата на Европа се появи нова държава, а Испания загуби 8 млн. от жителите си?

Този въпрос поражда редица хипотези. Икономистите спорят дали евентуално изтегляне би навредило значително на икономиката на региона или би отслабило останалата част от Испания, но са съгласни, че в краткосрочен план ще има икономическа цена, докато двете страни не се приспособят към новите реалности.

Много би зависило от условията, при които би се осъществило евентуалното напускане на Каталуния, вкл. как ще се разпредели испанският дълг и дали Мадрид ще наложи икономически санкции. Не е ясно също дали регионът ще може да остане в ЕС и да продължи да използва еврото.

Виж още: Барселона - гнездо на терористи?

Под въпрос е и къде ще играе футболният клуб "Барселона" и какво ще се случи с вечното дерби с "Реал" (Мадрид).

Въпреки настояванията на защитника Жерар Пике да не излизат на терена, домакинският им мач срещу "Лас Палмас" на "Камп Ноу" в неделя се състоя, но пред празни трибуни, а снимките са по първите страници на местната спортна преса.

В понеделник вечерта, при тренировка на националния отбор в Мадрид обаче, Пике беше освиркан от запалянковците. Футболистите на "Барселона" междувременно се присъединиха към общата стачка, която парализира града...

Опитите да бъде попречено на най-новия каталунски референдум започнаха със забрана за провеждането му от Конституционния съд и продължиха с обиски на печатници, ангажирани с предизборни материали и бюлетини. Последваха арести на 14 каталунски политици и официални лица, участващи в подготовката на референдума, а Пучдемон

обвини правителството на Мариано Рахой в репресии:

"Ако съдим по полицейското присъствие наоколо, може да останем с впечатлението, че укриваме оръжия за масово унищожение, ядрен арсенал или пък сме наркокартел. Двама от всеки трима от силите за борба с безредиците в момента са тук - за да попречат на какво? На това опасно нещо, наречено "референдум"? Това не просто е абсурдно, но и няма да ни спре да отидем до урните", увери той преди гласуването.

Не е ясно какво следва за Европа, тъй като не се знае какво предстои за Каталуния, коментира днес пред БНТ Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика. Според него Европейската комисия е реагирала реагира с точна позиция - "каза се, че Каталуния не може да остане част от ЕС, ако се отдели от Испания, а към Мариано Рахой беше заявено да се справи с проблема".

По думите му в Испания има демокрация и правата на каталунците не са били нарушени в последните години. Относно икономическият аргумент за отделянето той напомни, че Каталуния плаща много, но другата област, която плаща много, е Мадрид.

Източник: БНТ, Би Би Си