Премиерът на автономната област заяви, че е отворен за преговори с Мадрид, но референдумът не подлежи на преговори

Каталуния отива на референдум за независимост, обяви премиерът на испанската автономна област Карлес Пучдемон, предава АФП. 

В Барселона Пучдемон каза, че въпросът, на който ще отговарят гласоподавателите, е: "Искате ли Каталуния да бъде независима държава с републиканска форма на управление?".

Правителството в Мадрид обаче вече е заявявало, че няма да позволи провеждането на референдума, защото го смята за противоконституционен.

Пучдемон казва, че е готов за диалог с Мадрид, но референдумът не подлежи на преговори.

Сепаратисткото движение е в разгара си. Миналия месец стана ясно, че властите в региона вече подготвят закон, чиято цел е раздяла с Испания.

Ако испанската държава попречи на провеждането на референдума, тогава този закон ще влезе в сила в пълен обем, се казва в проектозакона. 

Според черновата на документа, ако регионът стане република, тя следва да остане в състава на ЕС. Тук обаче не се взема предмид каква би била позицията на ЕС по този въпрос и дали Брюксел би оставил самостоятелната държава Каталуния в съюза. 

Последните проучвания на правителствен институт показват, че 44,3% от каталунците подкрепят идеята за независима република, докато 48,5% са против отцепването от Испания. Общо обаче 73,6% от каталунците са за провеждане на референдума, отбелязва още АФП.

Това е втори опит за прокарване на референдум за независимостта на Каталуния, след като в началото на октомври миналата година местният парламент одобри резолюция за провеждането на референдум за излизане от състава на Испания, чието действие по-късно беше анулирано от националния парламент в Мадрид.

Каталуния има население от над 7 млн. души и произвежда 1/5 от испанския БВП.

Източник: АФП