Според сдружението загубите от нарушаването на авторските права са огромни и имат сериозен ефект върху икономиката на страната ни

35% от кабелните телевизии са в сивия сектор. Това твърдят от дружеството за колективно управление на музикални права на композитори, автори и продуценти "Музикаутор".

На конференция на тема "Приносът на интелектуалната собственост - възможности за България", организирана от "Музикаутор", Посолството на САЩ в България, Американският университет в България и EY Bulgaria беше разисквана темата за авторските права като потенциален източник на средства за страната ни, съобщава Би Ти Ви.

Според доклада на Търговския департамент на САЩ, известен като Списък 301, България е сред страните с най-ниско ниво на защита на интелектуалната собственост. Изследванията обаче сочат, че защитата на интелектуалната собственост е ключова за икономическото развитие. 

"Първото нещо е да започнем да говорим по темата, да го правим по-активно, да консолидираме всички, които имат интерес в бизнес, да консолидираме всички, които имат интерес от международна гледна точка, за да можем заедно да седнем с институциите да направим един нормален екшън план и да извървим стъпките, за да се подобрят нещата", коментира Иван Димитров, директор на "Музикаутор" пред Нова телевизия.

По негови думи много хора в сектора на платено съдържание губят значителни суми заради неплащане на авторски права. Въпреки че такава статистика реално не съществува "само в кабелната телевизия има около 35% сив сектор", изтъква Димитров. 

"Това са пари, които първо, не достигат до държавата под формата на данъци и второ, дискредитира действащия бизнес по някакъв начин, защото го прави неконкурентоспособен и това води до загуба на работни места и води до едно изкривяване на пазара, което не е добре", коментира още той.

Проблемът за правата на интелектуалната собственост и авторските права е от изключително значение и според Али Пирзада, старши мениджър в услуги, свързани с корпоративни злоупотреби и бизнес спорове. 

"Смятаме, че това е собственост на някого, че злоупотреба с авторските права афектира имиджа на страната, както и бюджета, който идва от тази индустрия", изтъква тя. 

Източник: Би Ти Ви, Нова телевизия