От партията са внесли проект за промени в Изборния кодекс, който освен преференциите, засяга отмяна на задължителното гласуване и агитации с преводач

ДПС внася проект за промени в Изборния кодекс, с които да борят феномера 15:15, съобщават от пресцентъра на партията.

От партията искат да дадат решение на феномена 15:15, според който кандидат-депутати, чийто номер в листата съвпада с номера в бюлетината, с който дадена партия участва на изборите, влиза в парламента.

Предложението на партията е номерът, с които е означена партията в интегралната бюлетина, да бъде заличен в преференцията. Така например ако партията Х е под номер 7 в бюлетината, този номер да е празен в преференциите им. Това ще предпази избирателите от объркване. 

ДПС искат да нямат кандидат с такъв номер, за да не попадат в парламента такива депутати, които изпреварват други кандидати само за това, че хората са отбелязали в преференциалното гласуване номера в бюлетината. 

В този парламент такъв случай беше депутатът Ангел Исаев. Той отказа да последва партийната повеля да се откаже от мястото, за което ДПС го изключи от групата си. 

"Предвижда се създаване на нова алинея със следния текст "Партиите и коалициите имат право при регистрация на кандидатските си листи за всеки вид избори под номера на листата, който съвпада с номера на жребия, да няма кандидат. В този случай подредбата на съответната кандидатска листа не се преномерира служебно", обясняват ДПС. 

Виж още: Камен Костадинов от ДПС напусна парламента

Предложението на ДПС е жребият за номера на партии и коалиции да е преди регистрация на кандидатските листи и всяка партия сама да прецени и да има право да остави празно мястото на съвпадащия номер. Мотивът е да бъдат избегнати грешки от типа 15/15, посочват от ДПС.

В законопроекта се предлага още предизборната агитация да може да се води и на език, различен от българския, но при осигурен превод, премахване на задължителното гласуване, както и квадратчето "Не подкрепям никого".