Рагин заяви, че от години искал да се оттегли, а обвиненията срещу него са "черен пиар" и изкривяване на думите

Няма да позволим на Благой Рагин да се оттегли така самоволно. Защото той не е казал това, за което го обвиняват. Това обяви в ефира на Нова телевизия Веселин Налбантов, главен секретар на Българската хотелско-ресторантьорска асоциация (БХРА). 

Вчера Рагин заяви, че отдавна иска да бъде освободен като председател на БХРА, но неговите колеги не го пускат. Днес той изрази задоволство, че заради разразилия се скандал около изказването му шведския турист, ритнал българска камериерка, той най-после ще може да се оттегли.

"Изгледахме записа от предаването и там няма нищо от това, в което го обвиняват", каза Налбантов. Според него проблемът е в курорта Слънчев бряг, който се управлява "самоволно". 

"Крайно време е държавата да се намеси и стига сме слугували на представители на други страни", добави Налбантов.

Виж още: Шведският турист, изритал камериерка в главата, остава в ареста

"От една година се моля на колегите да ме освободят. Защото получих покана преди година да се оттегля, че не съм удобен за някои хора. Моите колеги се запънаха. Преди седмица пак ми намекнаха да освободя поста. Утре събираме Управителният съвет и подавам ставката", каза Рагин.

Той също така обясни, че думите му са били манипулирани и пресилени в медиите.

"Тогава казах, че всеки гражданин - чужд или българин, който наруши закона, трябва да си понесе наказанието. След това казах, че искам да бъдем по-внимателни към обикновените шведи, защото те не са виновни, че един техен лумпен руши имиджа на страната им. После обаче написаха, че съм казал да се усмихваме и да бъдем внимателни. Те да ни ритат и ние да ги покровителстваме", поясни Рагин и се извини на всички, които е обидил с изказването си.

Министърът на туризма Николина Ангелкова благодари на Рагин, че се оттегля от поста, защото е важно "хотелиерската ни организация да представлява интересите на българите". 

"Оставката на г-н Рагин е достойна постъпка. Радвам се, че чу молбата ми, защото е изключително важно Асоциацията да представлява интересите в сектори и работещите там", каза тя.

За Рагин цялата ситуация е "черен пиар" срещу него. 

Целият скандал тръгна от интервюто на Благой Рагин в сутрешния блок на "Нова телевизия", посветен на ритнатата в главата от шведски турист камериерка. Там Рагин изрази мнението, че за бранша е добре инцидентът да отшуми по-бързо и да не се акцентира на това, че става дума за швед, за да не загубим туристите от скандинавските страни.

"Шведските туристи са много чувствителни. Преди години имаше един случай - беше убит един барман. И те се обидиха и направиха бойкот. Няколко години не идваха по нашето Черноморие", обясни тогава той.

Изказването му предизвика изключително бурна реакция в социалните мрежи, с негативни реакции спрямо Рагин. Именно това доведе и до искането на министъра на туризма за оставката му. 

Източник: Нова телевизия