Групировката се закани на Балканите с "кръв за враговете и мед за приятелите"

Терористичната групировка "Ислямска държава" обеща да обезглави "неверниците" в сръбските, хърватски и мюсюлмански "изменници" на Балканите в нова заплаха към региона, съобщава "Балкан инсайт".

Текстът, поместен в последното издание на онлайн списанието на ИДИЛ - "Румиях", носи заглавието "Балканите: кръв за враговете, мед за приятелите". В него се отправят заплахи срещу сърбите заради "убийствата на мюсюлмани в Босна и Косово", съобщават сръбските медии.

Виж още: Защо "Ислямска държава" удря Европа и как джихадистите избират целите си?

Джихадистите предупреждават, че не са забравили, че сърбите и хърватите са се били срещу босненските мюсюлмани през войната между 1992 и 1995 г., но сега са прекалено заети с други райони.

Материалът продължава, гласейки че всички предатели на "ислямската вяра в Босна, Сърбия, област Санджак, Албания, Косово и Македония ще бъдат "ликвидирани" със "саби и кинжали", освен анко не се върнат у дома".

Джихадистите напомнят за терористичните нападения по света, подчертавайки, че те трябва да бъдат предупреждение.

Видео: ИД посочва на кои държави обявява война. Не сме сред тях

Сръбският в. "Блиц" припомня, че преди две години страната, а и други балкански страни, са сочени като възможна мишена на джихадистите. През юли 2015 г. бе разпространен видеозапис, в който като първа мишена е посочена Сърбия, а след нея и други балкански.

В момента Западните Балкани са едно от местата, които изпращат редовно хора към "Ислямска държава", а експерти предупреждават, че регионът е едно от възможните места, където групировката може да развие структури, подобно на Филипините. 

Заплахите на ИД идват на фона на новината за убития Лавдрим Мухаджери, командир на албанските терористи, влизащи в състава на групировката. Мухаджери е бил ликвидиран по време на въздушен удар в Сирия, осъществен от безпилотни летателни апарати на САЩ.

Източник: "Балкан инсайт"