Показанията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми пред Конгреса говорят за вмешателство на американския президент в работата на ФБР. От Белия дом отричат показанията на Коми да са верни.

Доналд Тръмп е намекнал на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, че очаква от него да спре разследването за бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин. Това заяви самият Коми в показанията си вчера пред Конгреса, потвърждавайки по този начин писмените си показания. 

Самият Флин напусна поста си заради укрити контакти с руски представители от разследването за евентуална намеса на руската страна в изборите в САЩ.

Бившият директор на ФБР публикува декларация в навечерието на показанията, които даде вече като частно лице пред сенатската комисия по разузнаване, която разследва евентуална руска намеса в изборите. 

Коми, който бе уволнен от Тръмп на 9 май, потвърди пред сенаторите описаното в декларацията. Разказвайки за среща на четири очи, състояла се на 14 февруари в Овалния кабинет, Коми пише, че Тръмп е разговарял с него за разследването на Флин и му е казал: "Надявам се, че ще можете да намерите някакъв начин да спрете това, да оставите Флин. Той е добър човек".

Според Коми това искане се е отнасяло за всяко разследване на "неверните показания на Флин относно неговите разговори с руския посланик през декември, но не и за по-общо разследване за евентуална намеса на руската страна в предизборната кампания на Тръмп". 

"Все пак беше обезпокоително, като се има предвид ролята на ФБР като орган за независими разследвания", казва Коми.

Виж още: Кой е избраният от Тръмп за шеф на ФБР

Той разказва и детайли за вечеря в Белия дом на 27 януари, по време на която Тръмп му казал: "Имам нужда от лоялност, очаквам лоялност". "Не помръднах, не казах нищо и не промених изражението на лицето си", пише бившият директор на ФБР, описвайки настъпилото "неудобно мълчание". Когато президентът в края на вечерята е повдигнал отново въпроса за лоялността, Коми е отговорил, че президентът "винаги ще може да разчита на неговата честност". 

Бившият началник на контраразузнаването уточни, че президентът Тръмп е поискал от него да спре разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, но не е искал от него да спре разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г.

Пред сенаторите вчера Коми заяви, че е водил подробни записки след 9-те си срещи с Доналд Тръмп. На въпрос дали това била обичайна практика и защо го е правил, Коми обясни, че преценил, че Доналд Тръмп "може да излъже за естеството на срещата" и защото с течение на времето се убедил, че може да дойде момент, в който да се нуждае от тези записки, за да защити себе си или ФБР.

Виж още: Арестуваха американка за теч на секретни документи към Русия

"Наистина се притеснявах, че той може да излъже за същността на нашата среща. Знаех, че може да дойде ден, когато ще имам нужда от запис на това, което се е случило, не само за да защитя себе си, а и за да защитя ФБР и нашата почтеност", добави той. Коми заяви, че се надява да има записи на разговорите с Тръмп.

По време на изслушването Коми обвини администрацията на президента, че са го опозорили и са разпространили лъжи за ФБР. Той заяви, че отправените от Тръмп обвинения, че ФБР е в хаос и е зле ръководено са "чисто и просто лъжи". По думите му обясненията на президента, че Бюрото е неефективно са клевета както по отношение на него, така и на ФБР. Белият дом отхвърли тези обвинения. 

Коми каза пред комисията по разузнаване на Сената, че е останал объркан от уволнението си миналия месец и променящите се обяснения на президента за причините да вземе това решение.

"Променящите се обяснения ме объркаха и все повече ме притесняваха. Макар че законът не изисква причина да се уволни директорът на ФБР, след това администрацията реши да ме оклевети и по-важно - да оклевети ФБР, казвайки че организацията е в хаос и че служителите са загубили доверие в ръководителя ѝ. Това бяха чисто и просто лъжи и съжалявам, че служителите на ФБР трябваше да ги чуят и че това беше казано на американците", заяви Коми.

Говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс оспори твърденията на бившия директор на ФБР, че президентската администрация е разпространила "чисто и просто лъжи" по негов адрес и го е оклеветила.

"Със сигурност мога да кажа, че президентът не е лъжец", заяви лаконично тя. Сандърс даде да се разбере, че Тръмп е ангажиран с това изборите в Съединените щати да бъдат честни и защитени от външна намеса.

Личния адвокат на Тръмп - Марк Касовиц каза, че изслушването е установило, че президентът не е бил разследван за заговор или възпрепятстване на правосъдието. По думите на юриста Тръмп не е искал от Коми да бъде лоялен към него и не го е насочвал или му е внушавал да спре разследването срещу неговия бивш съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин.

"Президентът никога, формално или по същество, не е насочвал или внушавал на г-н Коми да спира да разследва някого, включително да внушава на г-н Коми "да остави Флин на мира", заяви Касовиц.

Личният адвокат на Тръмп обвини бившия шеф на ФБР за "неупълномощено разкриване" на "поверителни комуникации" с президента. Касовиц подчерта, че продължава "селективното и незаконно изтичане на класифицирана информация" и че сега Коми е признал, че е извършил това.

Виж още: Скандалът с Тръмп и Русия - какво знаем засега

Междувременно двама демократи в Конгреса - Ал Грийн от Тексас и Брад Шърман от Калифорния, са внесли искане за импийчмънт срещу Доналд Тръмп, съобщи "Индипендънт".

В мотивите си те заявяват, че решението на президента да уволни директора на ФБР Джеймс Коми представлява възпрепятстване на правосъдието. Други демократи посочват, че импийчмънт може да се иска, ако възпрепятстването на правосъдието е доказано, но повечето от тях са се отказали от искане за такава крайна мярка. Усилията за сваляне на президента най-вероятно са осъдени на неуспех и заради преобладаващото републиканско мнозинство в Конгреса, коментират наблюдатели.

Източник: Ен Би Си, в. "Сега", Нова телевизия