Хазартният ход на премиера Тереза Мей за предсрочни избори преди преговорите на Брекзит донесе катастрофален резултат на управляващите в Лондон - но те съставят кабинет на малцинството, с подкрепа от най-голямата партия в Северна Ирландия

Управляващите консерватори остават най-голямата партия във Великобритания, но губят парламентарното си мнозинство, което може да застраши плановете на страната за излизане от ЕС.

Това сочат почти окончателните резултати от предсрочните избори в Обединеното кралство, според които опозиционната Лейбъристка партия увеличава подкрепата си. С 262-ма депутати (и 40% от вота) лидерът им Джеръми Корбин все още не е в позиция да претендира за властта, но вече декларира готовност да оглави кабинет.

В първото си изявление премиера Тереза Мей призова за стабилност, а натискът да подаде оставка се засили и в нейните собствени редици. Тя обаче не се поддаде, а отиде при кралицата и помоли за мандат да състави правителство на малцинството.

Торите този път могат да разчитат на 318 места, спечелени с малко над 42% от гласовете на британските избиратели. За мнозинство не им достигат осем депутати - и те ги осигуряват с подкрепата на Демократичната юнионистка партия (DUP), най-голямата в Северна Ирландия, която вкарва 10 свои представители.

Досега консерваторите имаха 330 места в 650-членната Камара на общините, а лейбъристите - 229. Третата политическа сила с 54 места беше Шотландската национална партия, а под 10 гласа имаха още десетина формации.

Сред по-малките политически сили, които влизат отново в парламента, са либералдемократите, коалиционни партньори на консерваторите през 2010-2015 г. Те увеличават парламентарната си група с няколко души, но бившият им лидер Ник Клег, вицепремиер в първия кабинет на Дейвид Камерън, е сред "големите клечки", които изгубиха депутатските си кресла.

Най-значителен спад има в подкрепата за националистите в Шотландия, които продължават да се борят за независимост.

Срива се също популярността на Британската партия на независимостта (UKIP), ръководена доскоро от Найджъл Фараж. Те нямаха представители на национално ниво, но той е евродепутат и беше в първите редици на агитацията за Брекзит. Сега наследникът му на лидерския пост не влезе в парламента - и подаде оставка.

Видео: Песен срещу Тереза Мей трупа популярност във Великобритания

Предсрочните избори бяха изненадващо обявени на 18 април от Тереза Мей с явната надежда партията й да си осигури още по-голямо мнозинство. Последната победа на консерваторите, водени тогава от Джеймс Камерън, беше преди две години. Той обаче си вкара автогол, като свика референдум за излизане от ЕС и след надмощието на "Брекзит" срещу оставането в общността напусна "Даунинг стрийт" 10.

Ходът на бившата му вътрешна министърка Мей, която го наследи на поста, се оценява днес като също толкова неоправдан политически хазарт. Ситуация без надмощие на някоя от партиите, т.нар. "висящ парламент", каквато беше ситуацията през 2010 г., може да осуети изпълнението на начертания график за излизане от ЕС, коментира "Скай нюз".

Детайлните преговори с главния преговарящ от ЕС Мишел Барние трябва да започнат на 19 юни, но дотогава има вероятно все още да не е съставено правителство - а нови предсрочни избори могат да осуетят целия двегодишен план на Мей за излизане на страната от общността.

Бившият френски министър, еврокомисар по вътрешния пазар и услугите през 2010-2014 г. и зам.-председател на Европейската комисия Мишел Барние беше назначен от Жан-Клод Юнкер за главен преговарящ с Великобритания по излизането на страната от ЕС. Снимка: European Union, 2014 / Tiziana Fabi

Пред април британският премиер се аргументира, че политиците в Уестминстър са разединени по въпроса, което според нея излага на риск способността за договаряне на по-добра сделка с Брюксел и може да причини несигурност и нестабилност на Острова - но сега това е валидно с още по-голяма сила.

Виж още: Тримата лондонски терористи и новият план на Тереза Мей за борба с ислямския екстремизъм

Преговорите с ЕС за "Брекзит" се очаква да продължат между 14 и 18 месеца. Независимо обаче дали е постигната сделка, излизането на Великобритания от общността трябва да се състои точно две години от активирането на член 50 - на 29 март 2019 г. Този срок може да се удължи само със съгласието на останалите 27 държави членки.

В европейските столици ликуват след унижението на Тереза Мей, която искаше да получи още по-голяма парламентарна подкрепа, за да я размаха в лицето на Жан-Клод Юнкер, отбелязват още коментаторите на "Скай нюз".

Същевременно обаче еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер предупреди, че "слаб партньор отслабва цялата ситуация", а когато и двете страни са силни, "резултатите са налице по-бързо".

Агитация в изборния ден на предсрочния парламентарен вот във Великобритания: левият "Дейли мирър" призовава да се гласува за лейбъристите, разобличавайки от първата си страница лъжите на Тереза Мей (вляво), докато таблоидът "Сън", който традиционно подкрепя десницата, прави игра на думи с фамилията на Джеръми Корбин и думата за боклукчийска кофа - bin

На последния си митинг от предизборната кампания, в Бирмингам ден преди вота, "новата Маргарет Тачър" за пореден път заяви, че само тя може да предложи "силно и стабилно лидерство, което да извюва най-добрата сделка в Европа".

Друг неин популярен лозунг от кампанията беше: "По-добре без сделка, отколкото лоша сделка". Висящият парламент води до, макар и малка, перспектива, преговорите сега да води не тя, а опонентът й Корбин, дори начело на правителство на малцинството.

"Скай нюз" отбелязва още, че се завръща двупартийната система, като припомня, че последният път, когато торите и лейбъристите са получили повече от 40% на изборите, е бил през 1970 г.

Лимитирано издание на тази своя творба обеща Банкси на британските гласоподаватели от няколко избирателни района, които докажат със снимка на бюлетината си, че в предсрочния вот на 8 юни са гласували против управляващата Консервативна партия

Източник: "Скай нюз"