Според германския еврокомисар, който поема ресора на Кристалина Георгиева е добре следващият представител на България в ЕК да е специалист в цифровизацията

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който от януари поема ресора "Бюджет и човешки ресурси" на подалата оставка Кристалина Георгиева, намекна, че се търси заместник за сегашния му ресор по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

"Има предложение за заместник на отиващия си български комисар. И въпросът е - кой ще отговаря в бъдеще за цифровото общество и цифровата икономика? Очакваме окончателното предложение на българското правителство. Но в крайна сметка, председателят на ЕК ще реши, кой ще поеме моята роля", заяви еврокомисарят.

Йотингер отрече обвиненията в конфликт на интереси по време на скорошното му пътуване до Унгария. 

На изслушване в Комисията по индустрия на Европейския парламент той отговори на въпроси на евродепутатите защо е ползвал частния самолет на германския лобист Клаус Манголд от Брюксел до Будапеща.

Виж още: "Политико": Павлова и Захариева са спрягани за еврокомисар

"Моето пътуване до Будапеща имаше за цел единствено да участвам в конференция и да изнеса реч. Подчертавам, че бях тясно ангажиран с европейската индустрия там. Участваха 67 телекомуникационни компании, които искахме да видим. Събитието беше паневропейско, а не национално и затова бе важно за унгарските домакини. Това бе единствената причина за пътуването ми", коментира Йотингер.

Източник: БНР