Ресорът й се поема от нейния германски колега Йотингер, но расистката му реч отпреди дни го спъва да поеме и вакантното зам.-председателско място в ЕК

Реч на Гюнтер Йотингер, произнесена в Хамбург на 26 октомври, може да попречи на германския комисар да поеме зам.-председателския пост в ЕК, овакантяван догодина от Кристалина Георгиева.

Йотингер отговаря за цифровата икономика и цифровото общество, а при предишния си мандат (2010-14 г.) беше еврокомисар по енергетиката. От януари му предстои да отговаря и за ресора на българската си колежка - бюджет и човешки ресурси.

Главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас се въздържа от коментар за решението на Жан-Клод Юнкер относно новото портфолио на Йотингер, но подчерта абсолютно ясно, че германският еврокомисар няма да бъде насърчен за зам.-председател на ЕК, отбелязва "Ню Юръп".

Коментарите му, разпространени в двуезично видео и определени като "расистки", бяха по адрес на китайските министри, гостували в Брюксел за среща на високо равнище.

Еврокомисарят засяга и темата за гейбраковете във Федералната република, а белгийския регион Валония, който забави сключването на търговското споразумение с Канада, определя като "микрорегион, управляван от комунисти".

Източник: "Ню Юръп"