На българския еврокомисар е предложена позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка

Кристалина Георгиева съобщи днес, че напуска Европейската комисия, за да стане главен изпълнителен директор в Световната банка. Тя ще ръководи Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие.

В профила си в "Туитър" Георгиева публикува изявление, в което казва, че за нея е "било чест да служи на страната си и на ЕК в последните 7 години". 

Георгиева обяснява, че дълго обмисляла предложението за поста, защото се връща в организация, която обича. Тя благодари на Юнкер за възможността да работи в страхотен отбор. В Световната банка ще се върне на 2 януари догодина, а дотогава ще подготвя бюджета на ЕС. Временно ще я замества еврокомисарят Гюнтер Йотингер. България трябва да предложи нов еврокомисар.

"С огромно съжаление приех решението на Кристалина Георгиева да подаде оставка от Европейската комисия. Фактът, че й е предложено да поеме водеща роля в Световната банка е признание за професионализма и многобройните таланти на Кристалина Георгиева... Работата на комисията трябва да продължи. Затова помолих еврокомисаря Гюнтер Йотингер да поеме нейния ресор", казва в специално изявление председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Оставката на Кристалина Георгиева влиза в сила от 31 декември 2016 г.

Юнкер е готов да дискутира смяната с българския премиер Бойко Борисов и да обсъди потенциалните имена за български еврокомисар, както и евентуалния му ресор.

Според сайта Политико Георгиева е влязла в остър конфликт с Мартин Селмайер, отговарящ за персонала в ЕК, доверено лице на Жан-Клод Юнкер. Тя не била съгласна и с политиката, която провежда ЕК по отношение на Брекзит, миграцията и висшите назначения. Пред перспективата да работи още 3 години в такава среда, Георгиева е предпочела да напусне, пише Политико.

Източник: в. "Сега"