Търговското споразумение, което премахва облагането върху 99% от търговията между държавите от ЕС и Канада, все пак успя да пребори опозицията на Белгия

След няколко години на преговори и последни седмици на напрежение Европейският съюз и Канада подписаха вчера знаковото "Всеобхватно икономическо и търговско споразумение" (СЕТА).

То премахва облагането върху 99% от търговията между държавите от ЕС и Канада. Според договора трябва да бъдат отменени мита за около 0,5 млрд. евро годишно, а търговският обмен се очаква да се увеличи с над 12 млрд. евро на година.

Подписването на документа стана възможно след 7-годишни преговори и след като в последния момент договорът преодоля съпротивата на Белгия. Една от провинциите в страната - Валония, поиска допълнителни гаранции за европейските производители и потребители.

За церемонията по подписването канадският премиер Джъстин Трюдо долетя от Отава. Освен него подписите си под документа в Брюксел положиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и словашкият премиер Роберт Фицо, чиято държава държи ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Документът е ключов за България, защото от това дали той ще влезе в сила зависи отпадането на канадските визи за българи. Това бе едно от условията на София, за да одобри документа. Със споразумението България и Румъния получават писмени гаранции, че за техни граждани канадските визи ще отпаднат до края на 2017 г.

След подписването на търговското споразумение то трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти и от Европейския парламент, за да влезе в сила.

Не липсваха и протести срещу СЕТА. По-рано в неделя полицията за борба с безредиците в Брюксел не можа да спре активисти, които хвърлиха червена боя по сградата на ЕС в града. Те бяха съпровождани от протестиращи срещу пакта. В крайна сметка белгийската полиция задържа 16 от протестиращите.

Източник: Mediapool, в. "Сега"