По какво можем да разпознаем фалшификатите и как да реагираме, ако попаднем на тях

Фалшиви монети от по 1 лев плъзнаха из търговската мрежа на Добрич, пише в. "Монитор". Имитацията е перфектна, тъй като дори търговците не могат да познаят ментето.

Монетата е от бяла ламарина. Различава се от оригинала само след задълбочено вглеждане и сравняване. Монетата менте лесно се огъва с ръка, а Св. Иван Рилски е изписан с по-големи букви от оригинала.

Виж още: Как да разпознаваме фалшивите пари

Какво да направим, ако разпознаем фалшиви пари?

Ако разпознаете фалшификати по време на предаването, преди да сте ги приели, трябва да откажете тези пари и да обясните, че имате подозрение, че са фалшиви. 

Ако вече сте приели парите и е невъзможно да се установи контакт с този, който ви ги е дал, може да подадете сигнал в най-близкия полицейски участък. Запишете всички детайли и обстоятелства около сдобиването с фалшификатите, които могат да бъдат в полза на рзследването. В никакъв случай не се оптвайте да ги дадете на друго лице като претендирате, че не знаете, че са фалшиви. 

Разпространението на фалшиви пари е престъпление и може да бъдете подведени под отговорност. В повечето случай е много трудно и почти невъзможно да възстановите сумата, с която сте били измамен, след като сте приел фалшификат.

Източник: в. "Монитор"