Българският кандидат за поста може би ще бъде посочен едва в началото на 2017 г., като в момента се спрягат четири жени

Министрите от кабинета в оставка Лиляна Павлова и Екатерина Захариева са сред фаворитите за нов български еврокомисар. Най-вероятно обаче потенциален наследник на Кристалина Георгиева, която поема Световната банка, ще бъде излъчен едва в началото на следващата година. Това пише европейското издание на "Политико", като се позовава на източници, "запознати с търсенето" на кандидат.

Сред другите потенциални имена за еврокомисар се спрягат също така заместник управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова. 

Потърсени от "Политико", Цанова е уточнила, че не е водила официални разговори по този въпрос, а Иванова - че не е свързана с никакви разговори по тази тема.

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия в края на тази година, а досегашните ѝ отговорности се поемат от еврокомисаря Гюнтер Йотингер, който към момента отговаря за цифровизацията. Все още не е ясно дали председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще остави Йотингер на същия пост и след официалното напускане на Георгиева, или ще направи солидни размествания в ЕК, пише изданието. 

Стремеж към поста на еврокомисар по цифровите въпроси проявявал португалският представител в ЕК Карлуш Моедаш, възпитаник на университета "Харвард", който отговаря за изследванията и науката. 

Така на практика ако България посочи кандидат с грамотност в областта на цифровизацията, това би довело до лесно решение на ситуацията. Въпросът е, че страната ни няма силни фигури в тази сфера и затова би предпочела да излъчи еврокомисар по регионалната помощ. За регионалната политика в момента в ЕК отговаря румънката Корина Крецу.