Даже храна, която е полезна сама по себе си, може да даде лош ефект в комбинация с даден медикамент

Повечето хора знаят, че не бива да приемат лекарства на празен стомах и че не е добре да смесват медикаменти с алкохол. Лекарите и фармацевтите обаче пропускат да ни предупредят, че има храни, които не бива да приемаме с определени лекарства. Даже храни, които са полезни, могат да напарвят лоша комбинация с медикаменти.

Ето какво е добре да избягвате.

Ако вземате антибиотик на основа тетрациклин

Избягвайте млечните продукти! Калцият, който се съдържа в тях, може да попречи на тялото ви да абсорбира антибиотика. Той става по-малко ефективен и не действа както трябва.

Ако сте на лекарства за щитовидна жлеза

Избягвайте орехите. Те са богати на фибри, които могат да попречат на тялото да абсорбира добре лекарството. Изобщо не прекалявайте с храни, богати на фибри.

Ако сте на медикаменти против бактериални инфекции

Забравете преработеното месо. Колбасите съдържат тирамин, който в комбинация с антибактериални лекарства може да доведе до опасни колебания на кръвното налягане. Тираминът е аминокиселина, която се съдържа в пушените, ферментирали, преработени меса като салами и наденици, както и в сирена.

Ако вземате лекарства за кръвно налягане

Избягвайте бананите. Лекарствата за намаляване на кръвното налягане могат да увеличат нивата на калий в организма. На свой ред бананите са богати на калий и може да се получи натрупване. Високото ниво на калий може да доведе до учестено или нередовно сърцебиене.

Ако вземате лекарства за холестерол

Забравете за грейпфрута. Сокът от грейпфрут може да увеличи нивата на холестеролното лекарство в кръвта, а това да ви направи по-податливи към нежеланите му ефекти.

Ако вземате лекарство против изтъняване на кръвоносните съдове

Избягвайте спанак! Наред с останалите листни зеленчуци, той съдържа витамин К, който на свой ред може са се свърже с антикоагулантите и лекарствата против изтъняване на съдовете и да ги направи по-малко ефективни. Избягвайте и останалите зелени зеленчуци като кейл, броколи и подобни.

Ако вземате антикоагуланти

Ако пиете лекарства за разреждане на кръвта, избягвайте сок от червени боровинки. Направените изследвания сочат, че пациенти, вземащи антикоагуланти, не бива да приемат червени боровинки, понеже това може да доведе до изтъняване на кръвоносните съдове.

Източник: "Хелтлайн"