Истеричната реакция, съпътствала и последвала резолюцията на Европарламента за руската пропаганда, само потвърждава заключенията в този документ, твърди Ясен Бояджиев в коментар за "Дойче веле" и дава примери.

ЕС се намира под все по-голям натиск от страна на враждебната руска пропаганда, която застрашава отношенията му с партньорите, блокира взимането на важни решения, уронва образа на европейските институции и насажда страх и несигурност сред гражданите, пише Ясен Бояджиев в коментар за българската редакция на "Дойче веле"

Целите са да бъде внесен разкол в ЕС и да се поставят под съмнение демократичните ценности, а за постигането им руското правителство използва широк набор от средства и инструменти - мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали ("Русия днес" - RT), псевдо информационни агенции и мултимедийни услуги ("Спутник"), трансгранични социални и религиозни групи, социални медии и интернет тролове, финансиране на политически партии (включително антиевропейски и крайно десни) и популистки движения.

"Гадна хартийка"

Така накратко може да се резюмира посветената на Русия част в приетата от Европейския парламент резолюция относно „Стратегическата комуникация от ЕС за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от трети страни". Тази резолюция има препоръчителен характер и не задължава никого с нищо. Препоръчва спешни мерки за противодействие, без да ограничава или забранява каквото и да било. Просто сочи проблема.

Но въпреки това предизвика истерична реакция. От най-високото място в Кремъл: "наблюдаваме съвършено очевидна деградация на представата за демокрация в западното общество". През руското външно министерство: "гадна хартийка, доказваща информационното престъпление на Евросъюза".

През споменатите руски "медии", призовали всички международни организации, "медийни групи и синдикати" да прояват солидарност и да се обявят срещу "крещящата дискриминация и цензура". Та чак до бившия лидер на БСП и днешен председател на ПЕС. Формално той недоволства от "абсурдното", по думите му, поставяне в един и същ документ (като "трети страни") на Русия и т.нар. "Ислямска държава". Само че от цялостното му изложение се разбира, че за него проблем с руската пропаганда не съществува, погрешно е самото споменаване на Русия в някакъв негативен контекст.

Интервю: Гуидо Баумхауер: Най-добрият отговор срещу пропагандата е правенето на добра журналистика

Примерът

Но самите реакции, съпътствали и последвали тази резолюция, са както доказателство за нейния смисъл, така и пример за правотата на заключенията ѝ, за методите и инструментите на водената от Русия пропагандна война.

Дни преди резолюцията да бъде гласувана на пленарно заседание на ЕП в Страсбург, "Русия днес", позовавайки се на свой "достоверен източник", разпространи "новината", че в последния момент в проекта била внесена поправка, в която е записано, че "православието става опасно, защото пропагандира своите християнски ценности и разширява влиянието си в целия свят". Призовавало се освен това "ЕС да започне борба срещу православната пропаганда в Европа и по света". 

Сигналът бе поет от знайни и незнайни "медии" в България, които биха тревога, че ЕП се готвел да приеме резолюция за борба срещу идеологическата диверсия, чиято цел била да се забрани пропагандата на православието. И обявиха, че "дори по времето на Османското робство е имало защита на православието и то е било съхранено, а сега ЕС иска да ни го забрани". 

След това се включиха и анализатори, които обясниха, че "Западът не може без враг" и че "за да се противопоставят на Русия", атакуват православието "като последна крепост на самостоятелността". Което за България било "удар под кръста срещу нейния основен исторически, културен и религиозен приоритет". 

Виж още: Колко удобно ни е в симулакрума!

Междувременно темата беше поета от безбройните дежурни тролове и бе разпространена в интернет форумите на онези медии, които все още се опитват да спазват професионалните стандарти и не биха си позволили да публикуват такава "информация". Защото и най-елементарната проверка би показала, че никъде в резолюцията няма и помен от такива послания - не се говори нито за "опасно" православие, нито за "борба срещу православната пропаганда", нито за каквато и да било "забрана". И въобще не става дума за религиозни убеждения и "приоритети". Споменава се единствено, че "режимът (в Москва) желае да се представи като единствен защитник на традиционните християнски ценности". Което си е самата истина.

Едно от оръжията в хибридната война

Примери като този (разбира се, съобразени със спецификата на всяка страна) се срещат навсякъде из ЕС - от по-"безобидното" размиване на границата между реални факти, измислици и произволни тълкувания до тотални лъжи, които, като в случая със „забраненото православие“, посягат на „най-милото“, за да насаждат недоверие, несигурност, страх и враждебност.

Тази пропаганда от своя страна е само едно от оръжията в хибридната война на Москва срещу Запада, описвана открито от нейните идеолози като "стратегия за влияние, не брутална сила", чиято задача не е унищожаване на врага, а "нарушаване на вътрешната сплотеност на неговите системи на управление".

Виж още: Вярно ли е, че...? Не, не е вярно

Мощна машина за дезинформация

Разбира се, днешните проблеми на ЕС и на отделните страни-членки далеч не се дължат (само) на руската хибридна война. Но преследвайки своите цели и интереси, Москва ги задълбочава, като с всевъзможни средства стимулира процесите на дезинтеграция в ЕС. Стимулира и подкопаването на неговите основополагащи либерално-демократични ценности.

От друга страна, отстоявайки "правото" си да разпространява лъжи и измислици, Русия се позовава именно на една от най-важните сред тези ценности (която не е в сила на нейната собствена територия) - свободата на изразяване, на медиите и на словото. По повод препоръките в резолюцията казват например, че: "най-порочният начин да се действа с опонента е нещо да се забрани, а това не съответства на принципите и нормите на демокрацията" (Путин); "предложените методи по нищо не се различават от описаните заплахи и са в разрез с демократичните ценности" (Станишев). И говорят за "информационно престъпление", "крещяща дискриминация и цензура".

Виж още: Когато Истината умря

А предлаганите от евродепутатите мерки са всъщност в точно обратната посока. Свързани са с повишаване на осведомеността и информационната грамотност в ЕС, с укрепване на медийния плурализъм, на свободата на печата и на качествената журналистика. Депутатите настояват да се прави разлика между пропаганда и критика и припомнят, че е контрапродуктивно да се противодейства на пропагандата с пропаганда.

Тъй че предлаганият от тях отговор е напълно в рамките на демократичните ценности. Остават обаче два въпроса. Първо, дали този отговор може да бъде достатъчно продуктивен и ефикасен, когато не става дума нито за нормален "опонент", нито за нормални "медии", нито за "алтернативна гледна точка", а за мощна машина, чието основно "производство" е безогледната дезинформация. И вторият въпрос: дали този отговор не е прекалено закъснял.

Източник: "Дойче веле"