Употреба на "циганско лято" не водело до глоба от СЕМ, обобщава "Любословие.бг"

Под заглавие "СЕМ одруса Виктория Петрова за "циганско лято", жълт сайт публикува тези дни следната дописка:

"СЕМ лепна безумна глоба на Виктория Петрова. Водещата на новините по bTV беше санкционирана с 300 лева и наказана с мъмрене заради произнесена от нея в късната емисия обидна фраза, според Съвета. Става въпрос за невинното определение "циганско лято"!

Красивата варненка информира зрителите за топлото време в Западна Европа, което докара температури от по 20 градуса във Франция и Великобритания и дори изкара испанци и португалци на плажа, пише HotArena. "Необичайното циганско лято ще продължи още една седмица", информира Виктория Петрова и така изправи косите на шефовете си.

От близо година всички национални телевизии имат забрана от босовете си да използват думата "циганин" и прилагателното от нея, което е неделима част за едни от най-характерните родни идиоми: циганска работа, циганско лято*, циганска баница.

Затова топлата есен е само сиромашко лято, а филията с червен пипер - бедняшка баница за телевизионните журналисти. Най-строго наблюдавани били синоптиците по медиите, но и водещите били следени под лупа за подобни "неправилни изказвания", които водят след себе си яки глоби от СЕМ. Смешната забрана обаче не била стигнала до журналистите от bTV, които подготвят международните новини и затова те поставили словосъчетанието "циганско лято" в устата на Виктория. Петрова се усетила, че е направила гаф чак когато пречела информацията в ефир и вече било късно за поправки.

Тя си е виновна, че кой професионалист не преглежда поне веднъж всичко, което трябва да каже, коментират колежки на Петрова.

Нейни приятели обаче са категорични, че през последните дни тя е затрупана с работа покрай изборите и затова се е доверила на международните редактори. Редно е глобата да е разпределена поравно между тях и нея, ама за назидание нарочно стовариха цялата вина върху водещата, обясняват от нюзрума на телевизията."

Доц. Лозанов: Нито можем, нито искаме да глобяваме за словосъчетанието “циганско лято”

"Не разбрахте ли, че нито има, нито може да има такова нещо - никого, естествено, не сме глобявали за "циганско лято", словосъчетанието не попада под санкцията на закона. За съжаление под неговата санкция не попадат и писачите на подобни глупости", коментира във "Фейсбук" председателят на СЕМ Георги Лозанов, провокиран от фалшивата новина, която беше публикувана в няколко онлайн, че и печатни медии.

"Аман от глупости на гърба на СЕМ!", пише още в социалната мрежа доц. Лозанов

"Тази публикация направо ме разплака!", отбелязва от своя страна в профила си Мария Стефанова и пояснява:

"Приятели, пиша ви като председател на СЕМ 2 мандата и член на СЕМ - 10 години. Няма и капчица истина в тази публикация. НЕ Е ОБИДНО, НИТО Е ПРОТИВОЗАКОННО да се казва ЦИГАНСКО ЛЯТО. Този, който е написал публикацията, няма общо с журналистиката, а още по-малко с медийната регулация. И за да съм абсолютно точна - никой журналист не плаща наказателното постановление, защото СЕМ глобява медиата, която изцяло носи отговорност за излъченото съдържание. Слагам сега точка, защото ми е обидно, че някой въобще може да повярва на тази евтина, заблуждаваща и дори обидна за Виктория Петрова публикация."

"Моето опровержение, че не само няма такова нещо, а и не би могло да има, защото "циганско лято" пък и въобще думата "циганин" сама по себе си не попадат под санкцията на закона, далеч не охлади ентусиазма на ругателните коментари. Което показва, че това не е невинна жълта глупост, а добре премерена акция за окарикатуряване на борбата за толерантен език в медиите и за обезмислянето на медийната регулация по принцип", допълни вчера Георги Лозанов във "Фейсбук" и заключи:

"Не съм по конспирациите, но започвам да вярвам, че тече целенасочена кампания срещу легалните либерални институции у нас, каквато е СЕМ. Нека да припомня, че тяхната историческа алтернатива се създържа в плашещото общо понятие от национализъм и социализъм."

* Бел.ред.: В английския пък се казва "индианско лято".

Източник: Luboslovie.bg