Полицаите са блокирали ул. "Раковски" и са завардили всички входове на Министерство на финансите, където брифинг дават финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов

Полицаи излязоха на спонтанен протест, а шествието им блокира столичната ул. "Раковски". Причината за недоволството им е предложеният от финансовото министерство проектобюджет за следващата година, който предвижда сериозно орязване на социалните придобивки за служителите на МВР.

Протест срещу орязването на социални придобивки

Промените предвиждат при пенсиониране служителите да получават 10 заплати вместо 20, както досега. Освен това, годишният им отпуск ще бъде намален от 30 на 20 дни. Идеята е да се премахне и класът за прослужено време.

Служителите на СДВР са завардили всички входове на Министерството на финансите, където се намират финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов. Освен това полицаите се готвят и да блокират граничните пунктове с Турция, съобщава БНР.

Полицаите чакат двамата министри, за да им зададат необходимите въпроси, свързани с орязването на социалния пакет и условията при пенсиониране на униформени.

Протестиращите заявиха, че вълната от напускащи тепърва ще се увеличава. Рапорт за пенсиониране и за излизане от системата подават и хора на ръководни постове, обясниха протестиращите полицаи.

На място има и представители на най-големия синдикат в сектора, който обяви готовност за масов протест в петък. Лидерите на КТ "Подкрепа", Синдикалната федерация на служителите в МВР и синдикат "Отбрана" са категорични, че проектобюджетът за 2016 г., който включва драстичното орязване на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на полицаи, пожарникари, военнослужещи и надзиратели е приет "на тъмно".

Валят молби за пенсиониране

Само за ден около 250 служители на МВР са подали молби за пенсиониране. По неофициална информация 150 униформени от Пловдив са заявили официално желанието си да напуснат работа. В отдел "Убийства" оставал да работи само един човек, посочват източници на Нова телевизия.

По неофициална информация на "Дарик" шефът на пожарната Николай Николов също е подал рапорт за пенсиониране. Не е ясно дали причината е в последните събития в сектора.

Бъчварова: Ако решението продължи да се отлага, ще се задълбочи дефицитът в системата

От брифинга на министрите стана ясно, че няма да има отстъпване от готвените промени на този етап. Бъчварова потвърди слуховете, че има вълна от напускащи полицаи.

По думите й обаче, ако продължи да се отлага решението за намаляване на обезщетенията на служителите МВР и МО, с всеки месец ще се задълбочава дефицитът в системата. 

"Всяка следваща година на отлагане задълбочава проблемите до степен, че те стават невъзможни за решение. Не мога да обвиня тези, които подават оставка", заяви тя и добави, че макар и да остават с по-малко обезщетения, полицаите ще получават сигурност и възможност за развитие, възможност да работят при по-добри условия".

Горанов: Имаме достатъчно възможност и желаещи да работят в тези системи

От своя страна министър Горанов заяви, че допълнителните възнаграждения за прослужено време в МВР, предлагани досега, стават част от заплатите на служителите.

Оттук нататък има два сценария - или да оптимизираме плащанията за тези, които са административен персонал, и да финансираме същите системи за подобряване на работа, или да приемем, че системите за отбрана и сигурност са недофинансирани и да променим приоритетите на държавата, посочи той.

Горанов коментира в типичния си стил факта, че обезщетенията при напускане са сред главните фактори, заради които хората отиват на работа в МВР и МО.

"Ако приемем, че нямаме достатъчно кандидати в България поради ниската безработица за тези системи, има причини да мислим в тази насока. Ако обратното - смятаме, че имаме достатъчно възможност и желаещи да работят в тези системи, - ние трябва да помислим да им дадем инструменти да си вършат работата, а не толкова да им обещаваме нещо, като си тръгнат. Трябва да са мотивирани, когато работят вътре, а не когато си тръгват", каза иронично министърът, намеквайки, че има достатъчно кадри, които да заемат местата на недоволните. 

Източник: Нова телевизия, OFFnews, "Дарик", БНР, "Клуб Z"