EurActiv спекулира, че еврокомисарят Кристалина Георгиева също се включва в състезанието за поста на Бан Ки-мун, в което Ирина Бокова е сред фаворитите

Грешна ли е тактиката на България в кандидатурите за нов генерален секретар на ООН?, пита се Георги Готев от EurActiv.com. В обширен материал сайтът спекулира, че еврокомисарят Кристалина Георгиева има апетити към поста на Бан Ки-мун, чийто мандат изтича в края на следващата година.

И Георгиева, и генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова може да са силни кандидатури, но изглежда България съсипва сама шансовете си да получи мястото начело на световната организация, се казва в статията. Според автора й отстъплението от миналогодишното решение за номиниране на Бокова - кандидатка, която вече има много широко подкрепа, няма как да се приеме като умен ход.

EurActiv дори допуска, че България може да се превърне в истинския губещ в състезанието, тъй като националните междуособици рядко водят до печелене на гласове. Изданието припомня, че:

"В средите на ООН Бокова се възприема като най-естественият избор -

тя е печелила значителна поддръжка на два пъти - когато оглави ЮНЕСКО и когато бе преизбрана за генерален секретар. Тя застана начело на най-голямата агенция на ООН в тежки времена, когато САЩ спряха да плащат вноските си, и лидерството й спечели много адмирации.

Тя се справи с кризата, без да се конфронтира със САЩ и запази отлични отношения с държавния секретар Джон Кери. Американският първи дипломат я посети в централата й в Париж преди две седмици, за да лобира САЩ да бъдат преизбрани в управата на ЮНЕСКО, и работи с Конгреса по възстановяване на финансирането.

Ветерани в европейските дела пък припомнят ключовата роля на Бокова по пътя на България към НАТО и членството в ЕС. Неотдавна бивш ирландски министър по европейските дела коментира, че българката "отговаря на всички критерии" за най-високия пост в ООН, защото е кандидатът, който може да събере най-широка подкрепа и да преодолее значителни разногласия.

Виж още: "Фигаро": Ирина Бокова е сред фаворитите за генерален секретар на ООН

Случаят с Георгиева обаче не е такъв, отбелязва той и се аргументира, че върху кандидатурата й може да бъде наложено руско вето заради нейната принадлежност към Еврокомисията, наложила санкциите на Кремъл. Друг недостатък за зам.-председателката на ЕК би бил ограниченият й дипломатически опит, тъй като през по-голямата част от кариерата си тя е заемала

технократски постове, свързани с управлението на западните финанси."

В публикацията се говори, че по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН през септември българската еврокомисарка е привлякла медийно внимание в компанията на известни личности като Христо Стоичков и Шакира, илюстрирано и със споделени в "Туитър" снимки с попзвездата и бившия британски премиер Гордън Браун по повод негова образователна инициатива.

Изданието цитира дипломати, които коментират, че зам.-председателката на Еврокомисията очевидно е в режим "кампания", а половината от публичните й ангажименти били с представители на ООН.

Потърсено е и мнението на нейния шеф в ЕК Жан-Клод Юнкер,

според чийто говорител двамата са обсъждали евентуалното възникване на такава вероятност, но засега Георгиева била концентрирана върху настоящата си работа. Председателят високо цени международния опит, преговорните умения и огромната работоспособност на г-ца Георгиева, която му оказва неоценима подкрепа в управлението на Европейската комисия в това предизвикателно време, се казва още в изявлението, дадено пред EurActive.

За Кристалина Георгиева като вариант за поста в ООН писа през май и специализираното американско издание "Политико".