Авторитетното американско издание за политика посочва, че българският еврокомисар е вероятен избор за високия пост

Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Такава идея лансира престижното американско издание "Политико". Предвид бързия ѝ възход все повече гласове в Брюксел виждат българския еврокомисар в надпреварата за ООН, пише в материала.

"Много наши източници казват, че Георгиева ще бъде по-добър избор за генерален секретар на ООН, отколкото официалния кандидат на България Ирина Бокова", пише водещият редактор на европейското издание на "Политико" Райн Хийт, цитиран от "24 часа".

Георгиева или Бокова

Позовавайки се на неназован дипломат от ООН, той посочва, че за разлика от шефката на ЮНЕСКО Бокова, която се ползва с подкрепата от българското правителство за поста, Георгиева може да получи одобрение едновременно от САЩ и Русия.

Виж още: "Фигаро": Ирина Бокова е сред фаворитите за генерален секретар на ООН

Въпреки това според източника все още не е сигурно, че постът ще отиде за представител на Източна Европа в края на 2016 г., като според него преди всичко качествата на претендента за поста ще са решаващи.

В публикацията се казва, че Кристалина Георгиева има репутацията на твърд администратор и че е решена да промени стила на работа на Еврокомисията. Самата тя е отказала да коментира бъдещите си планове, мотивирайки се със задачите, които има като заместник-председател на Европейската комисия.

Като единственият заместник на Жан-Клод Юнкер, която има на подчинение 10 генерални дирекции на комисията, без нейно одобрение или това на екипа ѝ "не можете да преместите бюро, да отпуснете пари или да преведете каквото и да било", пише още в материала.

Виж още: Кристалина Георгиева и Ирина Бокова - най-влиятелните българи в Европа

Вместо да отправя клетви за "повече Европа", тя разчита на дисциплината и при това с успех.

Авторът посочва, че Георгиева предпочита крайностите пред средните стойности, като я цитира: "Можете да си сложите главата във фризера и краката във фурната и температурата ви ще бъде средна, но ще сте умрял. Това виждаме сега и в Европа - северните страни може да прегряват, но средиземноморските умират от измръзване".

Райн Хийт отправя хвалебствия към размаха на административните реформи, с които се е захванала, и усърдието, с което Кристалина Георгиева работи върху бюджета на ЕС.

Като посочва, че тя обича родината си и организира ежегодно българско хоро в Брюксел, "Политико" изтъква и чувството ѝ за хумор и я цитира да казва, че "96% от българите не вярват на правосъдието си, а останалите вероятно са съдии".

Източник: "24 часа"