Проучване на "Сова Харис", публикувано във в. "Преса", се опитва да разбере какъв е авторитетът им и имат ли значимо влияние представителите на страната ни в европейските институции според българските гласоподаватели.

Днес България не е това, което нейните граждани искат да бъде, констатират авторите на изследването. Според трима от всеки четирима българи преходът към свободно и пазарно общество се е провалил.

Почти единодушни сме, че не съхранихме изграденото и не създадохме желаното, за да заживеем като тези, с които се сравняваме. Ако все пак има някакъв успех, който придава устойчивост на нашето ежедневие, това е интеграцията ни към ЕС. Обществеността у нас обаче като че ли не оценява напълно

колко е важно присъствието на нашите политици

в европейските институции, смятат социолозите. В листата на допитването им са включени всички настоящи евродепутати от България и други политици, които в миналото или в момента заемат отговорни позиции в Европа - но не и членове на сегашното българско правителство, тъй като тяхната дейност основно тежи вътре в страната.

Оказва се, че според представите на избирателите у нас излъченият от страната ни еврокомисар Кристалина Георгиева е безспорен лидер по авторитет и значимо влияние в Европа.

Второто място гласоподавателите отреждат също на дама, която заема може би най-престижната позиция, изпълнявана някога от български гражданин - генерален директор на ЮНЕСКО. 

Виж още: Гласят Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Дистанцията от водещата позиция на Кристалина Георгиева се дължи вероятно на това, че функциите на Ирина Бокова не се свързват толкова тясно с България. Дали поради естеството на работата, или поради лични причини, но връзката на шефката на ЮНЕСКО с България не се забелязва от нашата общественост. По същество само фактът на преизбирането на Бокова за втори мандат е

достатъчен атестат за качеството на нейната работа

Изглежда логично, че на трето място хората поставят председателя на ПЕС Сергей Станишев. Социалистите са втората по големина група в Европейския парламент. Позицията на бившия български премиер му предоставя значителни възможности да влияе върху голямата европейска политика. Особено през последните месеци той полага видими усилия да превърне лидерството си в ПЕС в капитал за България.

С много близки оценки следват трима президенти: бившите държавни глави Петър Стоянов и Георги Първанов и сегашният Росен Плевнелиев. За двамата бивши, които в момента имат по-малки отговорности, тази оценка може да се определи като престижна.

Не така обаче стоят нещата с оценката на действащия президент, която не надвишава тази на предшествениците му, отбелязват авторите на проучването. Росен Плевнелиев последователно

отстоява теснопартийни позиции

и защитава идеи, приемливи за тесен кръг избиратели. Това ограничава неговия авторитет и влияние както в страната, така и в чужбина и не му позволява да влезе в ролята на балансьор на политическите процеси в държавата - роля, отредена на президентската институция у нас.

Висока оценка, която го поставя в групата на политиците с най-голямо влияние, получава и председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси. Явно бившият външен министър е убедил обществеността, че преследва искрено и всеотдайно каузите, заложени в неговата професионална кариера, пише Васил Тончев от "Сова Харис" в "Преса".

Според преценката на хората у нас в златната среда се оформя група от настоящи евродепутати и бивши външни министри, които са различими в своята дейност, но явно има още какво да доказват. Тази група се предвожда от социалистите Илияна Йотова и Георги Пирински и се затваря от Николай Бареков и Светослав Малинов.

В дъното на класацията се намира немалобройна група от 10 настоящи евродепутати, които или са се изгубили в коридорите на Европарламента, или информацията за тяхната дейност по никакъв начин не достига до българската общественост.

Виж още: Да говориш за 55 секунди

Пример за това как би трябвало да действат българските политици в Европа наскоро беше даден от Сергей Станишев. Той постави началото на национална кампания за влизането на страната ни в Шенген.

В същия период от 12 до 18 март т.г. "Сова Харис" претегля и популярността на членовете на кабинета "Борисов 2". Данните откроиха шестима (от общо 20) души с положителен рейтинг. За тяхната работа одобрение са изразили повече анкетирани, отколкото е делът на неодобряващите.

На първо място е Лиляна Павлова (49,3% одобрение). Следват Петър Москов (46,5%), Бойко Борисов (43%), Ивайло Калфин (42,1), Томислав Дончев (35,3%) и Румяна Бъчварова (31,7%).

През март няма изненади в нагласите за гласуване на местните избори наесен. С най-големи шансове (20,2%) са кандидатите на ГЕРБ.

Виж още: "Галъп" за 100-те дни на новата власт в общественото мнение

Източник: Presa.bg