Бойко Борисов говори пред Американската търговска камара в София

Бойко Борисов

министър-председател (2009-2013; 2014-), лидер на партия ГЕРБ

Роден на 13 юни 1959 г. в Банкя. Дипломира се във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант. От 1982 г. е командир на взвод и рота, а през втората половина на 90-те преподава във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Получава научна степен "доктор", след като защитава дисертация на тема "Психо-физическата подготовка на оперативния състав".

През 1990-а напуска системата на МВР и година по-късно основава охранителната фирма "Ипон-1" ООД. Сред личностите, на които е бодигард, са Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. След като бившият цар идва на власт като премиер, е назначен с президентски указ от 1 септември 2001-ва за главен секретар на МВР, където достига чин генерал-лейтенант (2004 г.).

През ноември 2005 е избран за кмет на София, а година по-късно основава политическа партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) и от 27 юли 2009 г. става министър-председател. Подава оставката на кабинета си на 20 февруари 2013 г., гласувана на следващия ден от парламента.

След предсрочните избори, на които партията му получава най-висок процент - малко над 30, - но недостатъчен за парламентарно мнозинство, - остава в опозиция като депутат.

През есента на 2014 г., след поредни предсрочни избори, идва отново на власт начело на кабинет в коалиция с Реформаторския блок и АБВ, с подкрепата и на Патриотичния фронт.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност