Пенчо Ковачев описва в "24 часа" как Георгиева напуска вицепрезидентското място в Световната банка заради поста в Брюксел

Под заглавие "Борисов краде Кристалина под прикритието на нощта" в. "24 часа" разказа в края на миналата седмица подробности за професионалната кариера на новия-стар български еврокомисар Кристалина Георгиева до началото на 2010 г. 

Виж още: Българският еврокомисар отговаря за 140 млрд. евро годишно

Най-голям период от трудовия й стаж е в Световната банка (World Bank), където постъпва през 1993-та като старши специалист по икономика на околната среда.

Любопитен е откъсът, в който авторът Пенчо Ковачев описва как се стига до номинацията й след провала на предишната кандидатка на кабинета "Борисов" - действащата външна министърка Румяна Желева, която днес е в политическото небитие...

Една януарска нощ на 2010 г., в три часа срещу понеделник , телефонът на Кристалина Георгиева в дома в Мериленд звъни. Сигурно е било тревожно, както пишат класиците, това извъняване, защото отсреща е премиерът Бойко Борисов: "Полудяхме, Криси, моля те веднага да заминеш за Брюксел. Положението е лошо, но вярваме, че с капацитета си ще успееш да станеш еврокомисар..."

Борисов и Румяна Желева в редакцията на "Дарик радио" за обзорното публицистично предаване "Годината" с Кирил Вълчев, 19 декември 2009 г., по-малко от месец преди изслушването й в Европарламента, което получава оценка "Слаб"

В 8,30 ч. Георгиева е на всекидневната "планьорка" на ръководството на банката. В 8 ч. отива при президента на банката Боб Зелик. Преди време той е отклонил молбата да се върне в България, когато в София се пазеше мястото за вицепремиер в кабинета "Борисов". "Ние сме в средата на криза - казва тогава американецът. - Да, България ви е много важна, но целият свят е много важен. Никакво отиване!"

Сега без предисловие тя му казва: "Боб, този път няма накъде, трябва да отида..." Той целият почервенява: "Кристалина, това е такава безотговорност!". Дори се разфучава.
"Сега вече става дума за репутацията на моята страна, на моя народ. Не е въпросът до правителството. Народът ми е унизен...", казва Кристалина.

Двамата влизат в залата за заседания и той казва: "Имам една много лоша новина и ще започна от нея, за да я махнем от дневния ред. През лятото българите се опитаха да откраднат Кристалина, но аз тогава ги спрях. Този път те се промъкнаха под прикритието на нощта!"

След време Боб Зелик се обажда на председателя Барозу и с типичното си чувство за хумор казва: "Жозе, ако може, оправете там нещата за два-три месеца и Кристалина да си идва в банката..."

Жозе Мануел Барозу на неформална снимка с комисарите, сред които и Кристалина Георгиева, в началото на втория си мандат начело на ЕК, при гласуването на състава в Европарламента, 9 февруари 2010 г.

Така без никакво време за размисъл, но и без особено колебание Кристалина Георгиева напуска високия си пост в институцията, която е дала толкова много. И се хвърля в ново предизвикателство.

Има десетина дни да се подготви за може би най-важния изпит в живота си и толкова нощи да приключи работата си в банката. Както винаги се подготвя перфектно, за финал си измисля две реплики - според ситуацията.

Изслушването е на 3 февруари и на финала Кристалина казва: "Днес е рожденият ден на моята майка. Навършва 79 години. Моята майка винаги е вярвала в Европа. Тя преживява войните през миналия век и винаги е вярвала, че хората могат да се обединят и ние и децата ни да живеем добре. Моята майка винаги е искала от мене да науча френски език. Ако вие ми се доверите, аз обещавам да науча френски..."

Архивна снимка как Кристалина Георгиева отговаря на въпросите на евродепутати, преди да бъде одобрена като член на втората комисия "Барозу"

Когато препитването свършва и на всички става ясно, че това е точният човек за поста, към мястото на Кристалина се приближава около 60-годишен депутат от по-задните редове и от очите му текат сълзи. Тя не знае кой е той. "Г-жо Георгиева, благодаря ви - казва мъжът, - нямате представа как добре измихте срама от лицето на вашата страна."

"Тогава си помислих, че целият ми живот, всичко, което съм правила, съм го правила за тия три часа в Европейския парламент", заключава Кристалина Георгиева пред "24 часа".

На 9 февруари 2010 г. тя заема поста, отреден на страната ни преди нейната номинация - еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, а преди седмица бе оповестено, че за втория си мандат е повишена в зам.-председател с два ресора - "Бюджет" и "Човешки ресурси".