Какво да ядем, за да сме слаби и здрави

Когато става въпрос за хранене и отслабване в едно изречение, нещата стават грозни. Самата идея за това, че ще трябва да ядеш само салати и миниатюрни порцийки пилешко, е достатъчно противна, за да я зарежеш още в зародиш.

Въпреки това истината е, че не е нужно да ядеш само и единствено някакви зелени неща, на които зайците се радват като на деликатес. Profit.bg представя списък от 10 неща, които слабите хора ядат, за да поддържат фигурата си такава.

Може да се окажете напълно изненадани, защото в списъка присъства шоколад! Да бъдеш в добро здраве и да си слаб далеч не е толкова трудно, колкото повечето хора си мислят. Тайната се крие в това да хапнеш каквото си поискаш, но с мярка.

Ето ги и 10-те храни на слабите хора:

1. Вода

Добре де, водата не е храна, но определено си заслужава да бъде поставена на челната позиция, когато става дума за задължителни продукти. Здравият организъм е добре хидратиран. Заместете содата, алкохола и други газирани и негазирани напитки с вода. По-здравословно е, а да си хидратиран е нещо много важно. Водата изпълва стомаха и така ядете по-малко. Можете да направите водата си по-приятна на вкус, като сложите в нея резен плод или листенца мента. Пиенето на студена вода пък забързва метаболизма, а това означава, че не само не приемате калории с водата, но и изгаряте такива.

2. Авокадо

Този плод е много полезен и вкусен. Характерният му вкус го прави идеален за сандвичи и салати. Авокадото освен това е храна, която стимулира горенето на калории. Тъй като е богато на мазнини, то може да ви поддържа сити цели шест часа. Изследвания сочат, че хората, които хапват редовно авокадо, имат по-нисък индекс на телесната маса и обиколката на талията им е по-малка.

3. Малини

Те съдържат повече от 85% вода и са отличен източник на фибри. На пръв поглед невинно малки, те успешно създават усещане за ситост. Малините са много издръжливи и могат да бъдат консумирани както пресни, така и замразени.

4. Артишок

Артишокът е изключително богат източник на пребиотици. Те са важен фактор за оцеляването на пробиотиците - полезни бактерии, които подпомагат храносмилателната система и имунната система. За оцеляването на пробиотиците много важни са пребиотиците. Проучвания сочат, че пребиотиците са полезни при свалянето на излишни килограми, тъй като ни карат да се чувстваме по-добре. Можете да включите артишока в менюто си, като го използвате за салати, паста или в други ястия.

5. Спанак

Спанакът е богат на желязо, което ще поддържа енергийния ви баланс, а това означава автоматично, че няма да посягате отчаяно към захарни изкушения. Може да се консумира не само в традиционни български ястия, но и пресен, в салати. Иначе казано, идеален е за моменти, когато сте решили да сваляте килограми.

Виж още: 5 храни, които ще ви направят по-млади

6. Кисели краставички

Сред храните на слабите хора се нареждат и киселите краставички. Те са вкусни и подходящи за лека закуска, защото засищат желанието за нещо хрупкаво и солено. Освен това съдържат малко калории. Разбира се, не сте пропуснали момента със солта, нали? По време на диета тя не е препоръчителна. Но стига да запазите мярка и да не изядете цял буркан, проблем няма.

7. Извара

Изварата трябва да бъде важна част от менюто ви, когато се стремите да сваляте килограми или пък да запазите постигнатите резултати. Проучвания сочат, че хората, които приемат три-четири пъти на ден богати на калций храни, продължават да горят около 150-200 калории на ден.

8. Бадемово масло

Бадемовото масло е богато на протеини, фибри и здравословни мазнини. То е алтернатива на всемогъщите ядки, които са една от най-здравословните храни, които можете да изберете. Вярно е, че ядките са много калорични, но изследвания сочат, че само 15 % от калориите в тях се абсорбират от тялото ни. Бадемовото масло е едно от най-добрите, които можете да си позволите да консумирате редовно. Освен това прави закуските по-вкусни и е източник на магнезий.

Виж още: 15 суперхрани, с които можете да прекалявате

9. Яйца

Ако досега сте закусвали мляко с овесени ядки, имате добра причина да ги замените с яйца. Те засищат и намаляват приема на калории, смятат учените. Направете си бъркани яйца и сандвич с авокадо и извара. Ако приемате повече протеини на закуска, няма да усетите дълго време глад.

10. Шоколад

Шоколадът повишава нивата на серотонина и допамина в мозъка, а това ни кара да се чувстваме щастливи и успокоени, нещо изключително важно в една диета. Проучвания ни съветват да не бягаме от храните, които ни привличат, тъй като това ще доведе само до негативна реакция - да преяждаме, за да компенсираме забраната. Ако се чувстваме доволни и щастливи, вероятността да свалим килограми е по-голяма.

Разбира се, не трябва да забравяме, че заедно с диетата трябва да прилагаме и поне малко физическа активност. Двете неща вървят ръка за ръка и няма как да отслабнем, без да се подложим на определени натоварвания.