От най-малките делфини - вакита, в Калифорнийския залив на Мексико днес са останали едва 30 екземпляра заради незаконния улов и износ на друг застрашен вид за Китай

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието, най-богатият човек в страната Карлос Слим и холивудският актьор и екоактивист Леонардо ДиКаприо подписаха споразумение, чиято цел е спасяването на критично застрашения вид калифорнийски морски свине - вакита (Phocoena sinus), наричани още "пандите на моретата".

Вакита, популярни и като най-малките делфини в света, обитават единствено горната част на мексиканския Калифорнийски залив, която е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

От тях обаче са останали едва около 30 екземпляра. Основната заплаха за оцеляването им са незаконните мрежи, залагани за улов на рибата тотоаба, в които вакита често се заплитат и загиват.

Тотоаба също е застрашен вид, но плавателният й мехур се смята за деликатес в Китай и затова въпреки забраната, я ловят нелегално в Мексико и се изнася за азиатската държава през САЩ.

Сключеното споразумение цели да се прекрати употребата на рибарски мрежи в обитаваната от морските свине част на Калифорнийския залив и да направи постоянна временната забрана за използването им.

"Мексико разбира отговорностите си като една от страните в света с най-голямо биоразнообразие. Ето защо трябва да положим усилия да предотвратим изчезването на уникални видове и да опазим важни екосистеми", казва президентът на Мексико.

Миналия месец носителят на "Оскар" ДиКаприо призова последователите в социалните мрежи да се включат в петицията за спасяването на вакита, като пишат до Енрике Пеня Нието. Само седмица след началото на кампанията над 64 хил. души изпратиха имейли до президента на Мексико.

Неотдавна ново изследване на Световния фонд за дивата природа (WWF) набеляза ключови стъпки за спасяването на вида - точно преди 2-годишната забрана за използването на хрилни мрежи да изтече в края на май.

Между 2011 и 2016 г. незаконният риболов с хрилни мрежи е довел до спад в популацията на вакита с 90%, констатираха природозащитниците.

"Човечеството е открило вакита само преди по-малко от 60 години и за този кратък период ги е довело до ръба на оцеляването. Невероятно малкият им брой е напомняне, че усилията за спасяване на този изумителен вид и неговото местообитание може да се провалят съвсем скоро. Ако не действаме решително днес, можем да изгубим вакита завинаги", коментира по-рано ръководителят на WWF Мексико Хорхе Рикардс.

Източник: БНТ, WWF